F. Huijgens (bron: Nationaal Monument Kamp Amersfoort)

Ferdinand Huijgens

1917 - 1945

Ferdinand wordt geboren op 30 november 1917 in Woensdrecht en is als werkman in dienst bij de gemeente. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor op 23 januari 1945 gearresteerd, vermoedelijk terwijl hij voor de ondergrondse actief is het dan nog bezette noorden van Nederland. Hij wordt vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’ en vandaaruit via kamp Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Ferdinand belandt in het buitenkamp Wöbbelin in Ludwigslust-Parchim, waarvan de bouw begint op 12 februari 1945. In de tien weken dat het kamp bestaat, zouden 1000 van de in totaal 5000 gevangenen omkomen door honger, mishandeling, ziekte en uitputting; de overlevenden zijn allemaal ernstig ziek en ondervoed. De voedselvoorziening is er met een kilogram brood en een halve liter waterige soep voor iedere tien gevangenen zo slecht, dat sommigen overgaan tot kannibalisme.

Ferdinand is een van de 1000 gevangenen voor wie ontberingen te veel worden. Hij bezwijkt op 23 maart 1945, op 27-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.