Marinus wordt geboren op 23 november 1914 in Breda. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij gaat wonen in het Javaanse Tjimahi. Als brigadier (Europees korporaal) en leerling-autohersteller van de Militaire Motordienst is hij ingedeeld bij de 6e Vliegtuiggroep van de Militaire Luchtvaart in Djokjakarta.
Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.
Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942 geeft het KNIL in Bandoeng zich over. Marinus wordt diezelfde dag krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen. Samen met duizenden andere KNIL-militairen wordt hij via Singapore met de Nichimei Maru naar Moulmein in Birma gedeporteerd, vanwaar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Via Hlapauk (kamp 18) komt hij uiteindelijk terecht in het Birmese kamp Phadong, op 80 kilometer van het westelijke eindpunt van de lijn in Thanbyuzayat, waar hij de eerste maanden aan het werk wordt gezet bij de aanleg van de spoordijk.
De gevangenen maken er lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl zij blootstaan aan mishandeling en tropische ziektes. Zowel de voeding als de medische zorg zijn nauwelijks ontoereikend. Als gevolg van ziekte, uitputting en ongelukken, veroorzaakt door hun verzwakte toestand, is het aantal sterfgevallen er zeer hoog; Phadong staat bekend als een ‘dodenkamp’. Ook voor Marinus wordt het uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt in het najaar van 1943 aan de geleden ontberingen. Als overlijdensdatum is 31 oktober van dat jaar opgegeven. Marinus is dan 28 jaar geworden. Hij ligt op de Oorlogsbegraafplaats in het Birmese Thanbyuzayat.
Reacties
Mijn Opa, hier kan je zijn orginele trouw akte en gegevens vinden: https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search?serviceUrl=/genealogie/lay…
Bedankt voor de tip, Jeroen! We gaan de gegevens van uw opa in zijn dossier opnemen.
Reactie toevoegen