J.P. Huijbregts (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Huijbregts

1921 - 1943

Jan wordt geboren op 11 december 1921 in Breda. Hij werkt als kantoorbediende en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet. Nadat hij vanwege het risico onenigheid krijgt met zijn moeder over zijn illegale activiteiten, onderneemt Jan een poging om naar het Verenigd Koninkrijk uit te wijken. Zijn plan mislukt en Jan wordt voor enige tijd gevangengezet. Zodra hij vrijkomt, keert hij niet terug naar huis, maar vindt dankzij de tussenkomst van zijn vriend Ad Aarts en politieagent Van den Diepstraten voor enkele dagen onderdak in de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Daar komt hij in contact met pater Jacques Kerssemakers die Jan en zijn familie in mei 1942 met geld en levensmiddelen ondersteunt, nadat Jans moeder ziek wordt. De Duitsers hebben Jan echter sinds zijn gevangenschap vermoedelijk in de gaten gehouden. Samen met de pater wordt hij op verdenking van spionage en hulp aan onderduikers gearresteerd. Ze krijgen samen de doodstraf die zal worden voltrokken in Fort de Bilt in Utrecht. Op 7 mei 1943 worden ze daar samen voor het vuurpeloton gezet en geëxecuteerd. Jan is 21 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.