Franciscus Hermus

1925 - 1945

Franciscus wordt geboren op 28 december 1925 in Roosendaal, waar hij werkzaam is als magazijnbediende. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd en afgevoerd naar de Duitse concentratiekampen. Hij komt terecht in Bergen-Belsen, dat tegen het einde van de oorlog door de Duitsers wordt gebruikt als dumpplaats voor zieke kampgevangenen. Als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden, mishandeling, ondermaatse voeding en ontoereikende medische zorg of hygiëne is het kamp een gevaarlijke broeiplaats van vlektyfus geworden. Voor zover de gevangenen niet zijn omgekomen van de geleden ontberingen, bezwijken ze aan deze besmettelijke ziekte.

Als gevolg hiervan komen na de bevrijding van het kamp op 15 april 1945 nog eens 14.000 ex-gevangenen om het leven. Franciscus is er een van; als overlijdensdatum is 31 mei 1945 opgetekend. Hij is 19 jaar geworden en zijn lichaam is ter plaatse gecremeerd om verdere verspreiding van ziektes tegen te gaan.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.