Franciscus Herrijgers

1905 - 1940

Franciscus wordt geboren op 11 augustus 1905 in Roosendaal. Als in september 1939 vanwege de toenemende oorlogsdreiging het Nederlandse leger wordt gemobiliseerd, wordt Franciscus als dienstplichtige soldaat opgeroepen voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht.

Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, is Franciscus ingedeeld bij het 2-3 Grens Bataljon dat wordt ingezet bij de verdediging van Holland. Op 11 mei komt Franciscus tijdens de Nederlandse aanval over de Barendrechtse brug om het leven als gevolg van een hoofdschot. Hij is 34 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

José Mandemaker zei op 16 december 2022

Het is mijn opa

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 16 december 2022

Hartelijk dank voor je reactie, José! Werd er in jouw familie veel over je opa verteld? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat heel graag.

José Mandemaker zei op 19 december 2022

Hallo Lisette,
Helaas kan ik niet zo veel vertellen, mijn opa liet een vrouw achter en drie kinderen. Mijn moeder was de oudste van de kinderen,
ze was toen 12 jaar en ze moest het gezin helpen. Zien dat ze aan eten kwamen in die oorlog en verlies van hun vader.
Mijn moeder heeft het altijd zwaar gehad met het grote verlies;
de twee zoons praatten er zo min mogelijk over omdat het veel verdriet deed.
Vind het fijn dat ik dit kan delen.

Groetjes José

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 20 december 2022

Wat een impact moet dit enorme verlies op je moeder hebben gehad, José. Hartelijk dank voor je reactie en mooi dat we ook dankzij jouw verhaal de herinnering aan je opa levend kunnen houden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.