Franciscus van de Wouw

1924 - 1944

Franciscus wordt geboren op 26 december 1924 in Tilburg, waar hij werkt als draadmaker. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar hij besluit hier geen gehoor aan te geven en duikt onder. Op 3 maart 1944 is Franciscus tijdens een persoonsbewijscontrole in Tilburg door de mand gevallen en gearresteerd. Vier dagen later wordt hij overgebracht naar kamp Amersfoort, maar daar weet hij tien dagen later uit te ontsnappen.

Op 25 april 1944 wordt hij opnieuw in Tilburg gearresteerd door de politie van Ommen. Als hij dan probeert te ontkomen, raakt hij zwaargewond als gevolg van een schot in zijn linkerarm. Franciscus wordt naar het St. Elisabethziekenhuis overgebracht voor behandeling, maar dan treden complicaties op als gevolg waarvan hij op 3 mei 1944 overlijdt. Franciscus is 19 jaar geworden en vindt zijnĀ  laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.