Frans Aarts (bron: F.C.M. Aarts)

Frans Aarts

1912 - 1943

Frans wordt geboren op 11 juni 1912 in Bergen op Zoom. Hij is derde stuurman aan boord van het koopvaardijschip S.S. Kota Tjandi van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd NV in Rotterdam.

Op 30 april 1943 vaart het schip als onderdeel van een geallieerd scheepskonvooi langs de Afrikaanse westkust van Sekondi-Takoradi in Goudkust (Ghana) naar Freetown in Sierra Leone. 130 zeemijl uit de kust van Freetown wordt het konvooi opgemerkt door de Duitse onderzeeër U-515. Deze vuurt rond 23.00u een aantal torpedo’s af op de schepen van het konvooi. Een ervan is de Kota Tjandi die binnen zes minuten zinkt, een te korte tijd om nog noodsignalen af te kunnen vuren. Het grootste deel van de bemanning bereikt de reddingsboten. Bij een poging een te water gelaten sloep met enkele opvarenden voor de ondergang te behoeden, weet Frans de viertouwen uit de sloep te trekken, maar daarbij wordt hijzelf de diepte ingetrokken. Frans is een van zeven slachtoffers die bij het zinken van de Kota Tjandi om het leven komen; hij is 30 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ed van Lierde zei op 12 januari 2021

Rust in vrede Brabantse Lloydman!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 13 januari 2021

Bedankt Ed, voor je reactie en zeker voor je link naar het overzicht van de Rotterdamse Lloyd-vloot rond de Tweede Wereldoorlog.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.