H.M.J. Aarts (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Harry Aarts

1915 - 1944

Harry Aarts wordt geboren op 20 maart 1915 in Westerhoven te Bergeijk, als zoon van de veldwachter. Hij werkt als rechercheur in Eindhoven, waar hij in de kost gaat. Tijdens de oorlog helpt hij samen met plaatsgenoot Rien van Bruggen neergeschoten geallieerde piloten naar verzetsvrouw Coba Pulskens in Tilburg te brengen. Van daar worden ze naar de grens gesmokkeld, om via het Belgisch verzet terug te keren naar Engeland. Voor het vervoer van de piloten maakt Harry gebruik van een politiewagen om de kans op aanhouding in de spertijd te verkleinen.

Op 8 juli 1944 wordt Harry’s wagen, met daarin verzetskameraden Jan Brunnekreef en Piet Haagen en twee geallieerde piloten op de achterbank, bij Moergestel aangehouden en gearresteerd door de Feldgendarmerie. De piloten zijn onmiddellijk door de mand gevallen omdat zij geen Nederlands spreken. De dag erop wordt ook Coba gearresteerd met drie piloten die in haar huis worden aangetroffen. De piloten worden in krijgsgevangenschap afgevoerd; Harry, Jan en Piet worden naar kamp Vught gebracht. Op 19 augustus 1944, om half negen in de avond, wordt Harry samen met Rien en Piet terechtgesteld, een half uur later gevolgd door Jan. Harry is 29 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Thomas, nog bedankt voor de link met de achtergrondinformatie! We gaan het bestuderen.

Christel Nieuwkoop zei op 11 januari 2018

Hallo BHIC,

Voor mensen die gesneuveld zijn in Kamp Vught, adviseer ik je om contact op te nemen met Nationaal Monument Kamp Vught en anders het NIOD.

Met vriendelijke groeten,

Christel Nieuwkoop

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 januari 2018

Dag Christel, bedankt voor je reactie. Toevallig heb ik volgende week een afspraak staan met Kamp Vught om dit met hen af te stemmen. Dus dat gaat zeker goed komen!

Pim Wilde zei op 15 februari 2018

Oud politieman Peter van der Wal beheert een interessante website over de geschiedenis van het Eindhovense politiekorps. Daarin krijgt de oorlogsperiode uitgebreid aandacht. Uiteraard ontbreekt het verhaal van Harry Aarts niet. Ga naar www.politiekorpseindhoven.nl / de oorlogsperiode / gearresteerde, onderscheiden en gesneuvelde politiemannen. Misschien heeft Peter van der Wal meer informatie over Harry Aarts.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 16 februari 2018

Bedankt voor de tip, Pim! We gaan de site raadplegen en kijken of we met Peter van der Wal in contact kunnen komen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.