Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Jac. Aarts, Hilvarenbeek 1911

Birma-spoorlijn☨ Kuie, 7 september 1943
Roepnaam:Jac.
Voornamen:Jacobus Marinus
Achternaam:Aarts
Geboren:1911-09-04
Geboorteplaats:Hilvarenbeek
Woonplaats:Hilvarenbeek
Overleden:1943-09-07
Overlijdensplaats:Kuie, Kanchanaburi, Thailand
Begraaf-/gedenkplaats:Kanchanaburi - War Cemetery (Thailand)
Graflocatie:3.A.77/78
Familie:Echtgenote/verloofde: Anna Maria Theresia Hamers
Vader: Sebastiaan Aarts
Moeder: Antonia Boeijmeer
Broers/zussen: Jan, Gerrit
Militair:Militairen 1940-1945 - NOI
Rang:Sergeant
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger
Oorzaak van overlijden:Ziekte (malaria)

Biografie

Jac. Aarts wordt geboren op 4 september 1911 in Hilvarenbeek. Hij is de jongere broer van Jan, die in de meidagen van 1940 sneuvelt in Zeeland.

Jac. voetbalt bij het eerste elftal Volharding en is samen met Jan lid van de Harmonie St. Leonardus in Hilvarenbeek. Net als duizenden andere Nederlanders is Jac. in de jaren dertig werkloos door de crisis. Hij besluit daarom beroepsmilitair bij het KNIL te worden, waarna hij op 3 november 1937 vanuit Amsterdam naar Nederlands-Indië vertrekt, aan boord van M.S. J. Van Oldenbarnevelt. Na aankomst in Bandoeng gaat hij aan het werk als luchtvaartradiotelegrafist op de vliegbasis Andir.

In het voorjaar van 1939 komt ook zijn vrouw Anna Hamers vanuit Nederland over, met wie hij in januari 1939 ‘met de handschoen’ (op afstand) was getrouwd. Basje is hun eerste zoon.

Op 8 maart 1942, een dag voor de capitulatie van het KNIL op Java, wordt Jac. door de Japanners krijgsgevangen genomen en geïnterneerd in Thailand. Daar wordt hij aan het werk gezet aan de Birma-spoorlijn. Tijdens zijn internering verneemt Jac. dankzij een gesmokkeld briefje dat zijn vrouw was bevallen van hun tweede zoon Willy.

Het extreem zware werk, de zeer slechte leefomstandigheden en het tropische klimaat worden Jac. te veel. Op 9 augustus 1943 wordt hij volgens zijn Japanse kampkaart ziek en amper een maand later, op 7 september, overlijdt hij aan malaria in het kamp van Kuie. Hij is 32 jaar geworden.

Pas in oktober 1945 krijgt de familie van het Nederlandse Rode Kruis bericht van zijn overlijden. In 1946 keert zijn vrouw met hun twee zoontjes aan boord van de Japara terug naar Nederland, waar ze intrekken bij de moeder van Jac. in Hilvarenbeek.

Bronnen en verwijzingen:

 • Erelijst 1940-1945 / Lijst van Gevallenen
 • Heemkundekring Hilvarenbeek
 • Japansekrijgsgevangenkampen.nl
 • Oorlogsgravenstichting
 • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
 • Stichting Herinner u de Namen
Vertel ons meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Jac. is de jongere broer van Jan Aarts, die tijdens de meidagen van 1940 in Zeeland sneuvelt. Net als duizenden andere Nederlanders is Jac. in de jaren ’30 werkeloos geworden door de economische depressie. Hij meldt zich voor dienst bij het KNIL en vertrekt op 3 november 1937 naar Nederlands-Indië. Na aankomst gaat hij aan het werk als luchtvaartradiotelegrafist op het vliegveld Andir bij Bandoeng.
Op 8 maart 1942, een dag voor de capitulatie van het KNIL, wordt Jac. door de Japanners krijgsgevangen genomen. Net als vele andere KNIL-militairen wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd en als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.
Het slopende werk en de buitengewoon slechte leefomstandigheden in de werkkampen worden hem uiteindelijk te veel. Op 9 augustus 1943 wordt hij getroffen door malaria. Amper een maand later, op 7 september, overlijdt hij in het Thaise kamp Kuie. Jac. is 32 jaar geworden.

Met dank aan Kees Naaijkens, Heemkundige Kring Hilvarenbeek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten