F.J. Bekers (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Frans Bekers

1919 - 1944

Frans wordt op 13 juni 1919 geboren in Boxtel en woont in Veldhoven, waar hij als arbeider werkt in een textielfabriek. Ten tijde van de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en wordt vanaf september 1942 in Kassel tewerkgesteld. Een jaar later slaagt hij erin te ontsnappen en terug in Nederland onder te duiken. Vervolgens is hij zich in gaan zetten voor het actieve verzet en is betrokken bij onder andere het saboteren van spoorlijnen en het bemachtigen van distributiebonnen voor onderduikers en vluchtelingen.

In september 1944 sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten die aan geallieerde zijde deelnemen aan de bevrijding van Nederland en wordt ingedeeld bij de Stoottroepen Commando Brabant. De stoottroepen vormen het ‘strijdende gedeelte’ van de BS en worden gerekruteerd vanuit het gewapend verzet. Via Eindhoven rukt Frans op naar Best en krijgt onder andere de opdracht om burgers te waarschuwen voor mijnenvelden.

Die taak is hem uiteindelijk noodlottig geworden. Op 28 oktober 1944 komt Frans om het leven als hij in Best zelf in een mijnenveld op een explosief is gestapt. Best is dan vier dagen bevrijd. Frans is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan van Weert zei op 25 augustus 2019

Bijgaand de link naar de oorlogshelden van Veldhoven waarin onder andere ook over Frans Bekers geschreven wordt:
https://www.veldhoven.nl/oorlogshelden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.