Herman de Bekker

1907 - 1943

Herman wordt geboren op 13 september 1907 in ’s-Hertogenbosch als jongste kind van Nicolaus de Bekker en Johanna van Delft. Zijn vader overlijdt als Herman 7 jaar oud is. Hij treedt toe tot de  Orde van het Heilig Kruis (OSC, bekend als de ‘Kruisheren’) in Sint Agatha. Na zijn professie reist hij als missipater af naar Nederlands-Indië, waar de Kruisheren sinds 1927 in West-Java zorgdragen voor de apostolische prefectuur van Bandoeng.

Na de capitulatie van het KNIL in Bandoeng op 8 maart 1942 zet Herman zich in voor het verzet tegen de Japanse overheersing. Hij wordt contactpersoon voor de groep van kapitein R.G. de Lange en weet in die positie waardevolle papieren uit handen van de Japanners te houden.

Op enig moment wordt Herman ontdekt door de Kempeitai, de Japanse militaire politie, en vastgezet in de Soekamiskin-gevangenis, even buiten Bandoeng. Hij overlijdt er op 28 december 1943, mogelijk als gevolg van de ongezonde leefomstandigheden in de gevangenis, of door executie. Herman is 36 jaar geworden en wordt vermoedelijk ter plekke begraven. Voor zijn rol in het verzet op Java is hem postuum de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.