Herman de Bekker (1907-1943) Bron: Nationaal Archief, 2.19.255.01 Persoonsdossiers Oorlogsgravenstichting)

Herman de Bekker

1907 - 1943

Herman wordt geboren op 13 september 1907 in ’s-Hertogenbosch als jongste kind van Nicolaus de Bekker en Johanna van Delft. Zijn vader overlijdt als Herman 7 jaar oud is. Hij treedt toe tot de  Orde van het Heilig Kruis (OSC, bekend als de ‘Kruisheren’) in Sint Agatha. Na zijn professie reist hij als missiepater af naar Nederlands-Indië, waar de Kruisheren sinds 1927 in West-Java zorgdragen voor de apostolische prefectuur van Bandoeng.

Na de capitulatie van het KNIL in Bandoeng op 8 maart 1942 zet Herman zich in voor het verzet tegen de Japanse overheersing. Hij wordt contactpersoon voor de groep van kapitein R.G. de Lange en weet in die positie waardevolle papieren uit handen van de Japanners te houden.

In november 1942 wordt Herman geïnterneerd. Blijkbaar wist de Kempeitai, de Japanse militaire politie, van zijn verzetsactiviteiten en hij wordt vastgezet in de Soekamiskin-gevangenis, even buiten Bandoeng. Hij overlijdt er op 28 december 1943, mogelijk als gevolg van de ongezonde leefomstandigheden in de gevangenis, of door executie. “Doodgemarteld”, volgens een formulier in zijn persoonsdossier van de Oorlogsgravenstichting. Herman is 36 jaar geworden en wordt begraven op de begraafplaats van de Kruisheren ter plaatse. Voor zijn rol in het verzet op Java is hem postuum de Verzetsster Oost-Azië 1942-1945 toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 juni 2022

Wat heftig om te lezen, Gerard. Hartelijk dank voor je reactie en voor het delen van het persoonsdossier van Herman. We gaan de informatie verwerken in bovenstaand verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.