F. Coolen (bron: DeurneWiki, Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne)

Frans Coolen

1916 - 1940

Frans wordt geboren op 2 mei 1916 in Deurne als oudste zoon van Theodorus Coolen en Antonia van Gog, waar hij woont in het zogeheten Sleens Huisje. Tot zijn diensttijd is hij werkzaam in een fabriek.

Als vanaf het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Frans opgeroepen voor militaire dienst. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij een mitrailleurscompagnie van de Koninklijke Landmacht. Begin mei 1940 wordt hij gelegerd aan de Peel-Raamstelling bij Uden en Veghel.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen en moeten de Nederlandse verdedigers zich onder druk van de vijandelijke opmars westwaarts terugtrekken over de Zuid-Willemsvaart richting Tilburg. In de nacht van 11 op 12 mei komt Frans met een groep mitraillisten van zijn compagnie aan in Tilburg, bij de brug van de Bosscheweg over het Wilhelminakanaal. Op dat ogenblik wordt deze bewaakt door Franse troepen die de naderende soldaten aanzien voor Duitsers en laten daarom de brug op 12 mei om drie ’s nachts opblazen. Als gevolg hiervan komen Frans, soldaat Johannes Beurkens uit Helden en soldaat Gerrit Schoenmakers uit Aalst om het leven. Frans is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Over zijn sneuvelen bestaat een alternatieve lezing die stelt dat hij op 11 mei tijdens gevechten aan de Bredaseweg is omgekomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.