Gerrit Confurius

1910 - 1940

Gerrit wordt geboren op 21 mei 1910 in Klundert als zevende van de veertien volwassen geworden kinderen van Arie Confurius en Maria van de Merbel. Hij trouwt in 1934 met Maria Walter en samen krijgen ze een zoon. Eind jaren dertig verhuist het gezin naar Breda.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Gerrit gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij het 2-II-36 Regiment Infanterie. Zijn eenheid is gelegerd in Groningen langs de linie Delfzijl-Stadskanaal.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging snel in. Gerrit krijgt die eerste oorlogsdag het bevel westwaarts af te marcheren richting de Wonsstelling in Friesland, die toegang tot de Afsluitdijk verdedigt.

Op 11 mei zijn de verdedigers van de Wonsstelling in de veronderstelling dat alle Nederlandse militairen in Groningen en Friesland zich inmiddels achter de stelling hebben teruggetrokken. De militairen die nu nog in hun blikveld treden, kunnen niet anders dan Duitsers zijn, is het idee. Als Gerrit met zijn eenheid diezelfde dag dan ook de stelling nadert, wordt ogenblikkelijk het vuur geopend. Al snel komen ze erachter dat ze per ongeluk op hun eigen kameraden hebben geschoten en staken het vuur. Maar Gerrit is dan al zwaargewond geraakt. Hij wordt naar Den Helder gebracht voor behandeling, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hij bezwijkt diezelfde dag aan zijn verwondingen. Gerrit is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.