F.C.H. Looijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans Looijen

1914 - 1940

Frans wordt geboren op 23 september 1914 in een boerenfamilie in Standdaarbuiten. Na de lagere school en opleiding bij de broeders in Huijbergen komt ook hij terecht in het landbouwbedrijf. Hoewel hij zijn werk gehoorzaam uitvoert, bevalt het boerenleven hem niet. Frans droomt ervan om vliegenier van de KLM te worden en in Nederlands-Indië te vliegen. Om zijn doel te bereiken, volgt hij in de avonduren studie. Na een aantal jaren krijgt Frans de gelegenheid om bij de militaire luchtvaart te gaan, waar hij als sergeant-instructeur-vlieger in dienst gaat. Zijn familie en dorpsgenoten zijn enorm trots als hij met zijn toestel weer eens over het dorp vliegt.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging verder toeneemt, worden de verloven ingetrokken en wordt ook Harry, broer van Frans, onder de wapenen geroepen. De spanning loopt met de dag op, totdat in de vroege ochtend van 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt. De Luftwaffe vliegt voor de troepenmacht uit om de vliegvelden in Holland met luchtlandingstroepen in te nemen en de Nederlandse regering zo tot een snelle overgave te dwingen.

Frans krijgt opdracht om vanaf zijn standplaats hulpvliegveld Ruigenhoek bij Noordwijk het Nederlandse luchtruim te patrouilleren en met collega-vliegers iedere tegenstand die ze treffen uit te schakelen. Tussen Rotterdam en Gouda treft de jachtgroep waar Frans deel van uitmaakt een Junkertoestel dat terugvliegt naar Duitsland. De Nederlandse jagers gaan er met hun Fokker-toestellen achterna en beschadigen het dusdanig dat het een noodlanding moet maken. Daarna keren de Nederlandse toestellen terug naar vliegbasis Ruigenhoek om brandstof en munitie aan te vullen.

Frans is achterop geraakt en krijgt kort na het duel met de Junker een groep van vijf of zes Messerschmitt-jagers achter zich aan. Boven de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel breekt een luchtgevecht uit waarbij Frans uiteindelijk uit de lucht wordt geschoten. Frans stort met zijn toestel neer aan de rand van de Hollandsche IJssel en overleeft de crash niet. Zijn lichaam spoelt enkele dagen later aan in Ouderkerk aan de IJssel. Frans is 25 jaar geworden en wordt thuis in Standdaarbuiten begraven. Postuum is hij onderscheiden met het Vliegerkruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.