L.L. Looijmans (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leo Looijmans

1925 - 1944

Leo wordt geboren op 18 januari 1925 in Budel. Tijdens de Duitse bezetting is hij als lid van de verzetsgroep in Dorplein die zich bezig houdt met sabotageacties en het ontvoeren van NSB’ers. In deze verzetsgroep zitten behalve Leo ook zijn broer Martin, Kees Kappers, Antoon van der Putten, Theo Stevens en marechaussee Jan Zandvliet.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten. Leo is 19 jaar geworden.

De verzetsgroep wordt na de oorlog gezamenlijk begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.