F.M. van de Pas (bron: Stichting Heemcentrum 't Schoor, Udenhout en Biezenmortel)

Frans van de Pas

1912 - 1940

Frans wordt geboren op 17 februari 1912 in Biezenmortel als zoon van Martinus van de Pas en Johanna Leijten. Tot zijn diensttijd is hij als landbouwer werkzaam in zijn geboortedorp.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Frans gemobiliseerd en ingedeeld bij het 2e bataljon van het 17e regiment infanterie. Als onderdeel van de landsverdediging wordt hij gelegerd aan de Peellinie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De verdediging stort binnen een paar dagen in en troepen langs de grenslinies worden westwaarts afgemarcheerd. Frans komt uiteindelijk in Zeeland terecht, waar de verdedigers het langst hebben standgehouden.

In de nacht van 13 op 14 mei 1940 komt Frans in Middelburg in mitrailleurvuur terecht en wordt dodelijk getroffen. Hij overlijdt ter plekke op 28-jarige leeftijd. Zijn lichaam wordt op 10 januari 1941 overgebracht naar zijn laatste rustplaats, thuis in Biezenmortel.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 januari 2018

Bedankt, Moos!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.