Frans van Hoogenhuizen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans van Hoogenhuizen

1901 - 1940

Frans wordt geboren op 29 september 1901 in Amsterdam en woont in Ginneken. Hij werkt als makelaar voor zijn vader Willem, een rijke handelaar in onroerend goed. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als kapitein van de reserve ingezet bij de landsverdediging. Met zijn eenheid wordt Frans gestationeerd in Katwijk aan de Maas.

Als het Duitse leger op 10 mei 1940 ook bij Katwijk Nederland binnenvalt, biedt de eenheid van Frans heftig verzet en weet drie aanvallen af te slaan, voordat ze zich diezelfde dag nog moeten overgeven. De Duitsers zijn verbolgen over de onverwachte tegenstand en reageren hun frustratie op Frans af. Hij wordt in koelen bloede doodgeschoten. Frans is 39 jaar oud geworden; hij laat een weduwe met drie kinderen achter. Hij ligt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats Zuylen in Breda.

De naam Van Hoogenhuizen komt ook voor als Van Hoogenhuijze of Van Hoogenhuyze. Hier is de spelling aangehouden van de Burgerlijke Stand.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.