W.F. van Roosmalen (bron: G. Segers, Herlevend Boxtel)

Frans van Roosmalen

1897 - 1945

Wilhelmus wordt geboren op 21 april 1897 in Boxtel. Omdat er al veel Wilhelmussen in de familie zijn, wordt hij Frans genoemd. In 1921 trouwt hij met Nel de Leeuw met wie hij een gezin van zeven kinderen sticht. Hij werkt aanvankelijk bij de plaatselijke drukkerij Tielen, maar verlaat de firma in 1925 na een bedrijfsongeval. Hij gaat daarna als zelfstandige verder en zet een gemengde onderneming op. Hij begint een eigen boekbinderij, heeft enkele agentschappen voor dag- en weekbladen die hij in Boxtel en omgeving bezorgt, treedt op als verzekeringsagent en runt samen met zijn vrouw thuis in de Julianastraat een klein snoepwinkeltje.

Al vanaf het begin van de Duitse bezetting geeft Frans openlijk blijk van zijn anti-Duitse houding en gaat zich steeds meer inzetten voor het actieve verzet. In Boxtel verspreidt Frans de illegale bladen Trouw en De Oranjebode verspreiden en helpt hij onderduikers aan distributiebonnen.

In juli 1944 wordt zijn neef Wim Koenen, verzetsman in Winterswijk, door de Duitsers gearresteerd. Ze treffen bij hem een revolver aan die hij eerder heeft ontvangen van Frans. Frans heeft het vuurwapen op zijn beurt weer van Janus Venmans uit de Boxtelse Fellenoord.

Op 29 juli doen de Duitsers bij Frans thuis een inval. Ze vinden geen belastend materiaal, maar arresteren hem toch. Diezelfde dag wordt hij overgebracht naar de strafgevangenis in Arnhem. Hij krijgt toestemming zijn vrouw en kinderen een briefje te schrijven; bij zijn arrestatie heeft hij nauwelijks afscheid kunnen nemen.

In augustus is hij binnengebracht in kamp Vught, van waaruit hij een laatste bericht aan zijn gezin stuurt. Vanaf dat ogenblik wordt niets meer van Frans vernomen.

Vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht gaat de SS op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) over tot de evacuatie van het kamp. Frans wordt dan (of mogelijk al enkele dagen eerder) met de mannelijke gevangenen naar Sachsenhausen bij Oranienburg getransporteerd. Vandaaruit wordt hij doorgezonden naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Dit kamp wordt tegen het einde van de oorlog door de Duitsers steeds meer als ‘dumpplaats’ van zieke gevangenen uit de andere kampen gebruikt. Daar worden ze onder extreem slechte en smerige omstandigheden aan hun lot overgelaten. In het voorjaar van 1945 breekt hierdoor een vlektyfusepidemie uit in het kamp die duizenden gevangenen het leven kost.

Het kamp wordt op 15 april 1945 bevrijd, maar in de maanden daarna overlijden nog eens 14.000 ex-gevangenen aan de geleden ontberingen, vlektyfus, uitputting en ondervoeding. Een van de gevangenen die onder deze omstandigheden vlak voor of kort na de bevrijding om het leven komt, is Frans. Volgens het Rode Kruis is hij ergens tussen 5 april en 31 mei 1945 ooverleden. Hij is dan 47 of 48 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Leeuwenburgh v… zei op 12 september 2019

Dit is mijn Opa.
Wil er graag meer over weten.

Jose Obrusnik … zei op 19 september 2021

Dit is mijn vader ik zou graag wat meer willen weten .Ikzelf was pas 1 jaar oud en verschilde teveel in leeftijd met mijn broers en zuster.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 september 2021

Dag Jose,

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik kan me heel goed voorstellen dat u zoveel mogelijk wilt weten over vader.

Alle bij ons bekende informatie over uw vader hebben we hier in dit verhaal geplaatst. Daarbuiten hebben we eigenlijk geen verdere gegevens.

Deze informatie is enkele jaren geleden aangeleverd door een van uw broers, die in Australië woont. Hebt u daar contact mee? Mocht dat niet zo zijn, maar u hebt wel behoefte, dan kan ik desgewenst kijken of uitwisseling van gegevens mogelijk is. Laat het mij maar weten via info@brabantsegesneuvelden.nl.

Fr Leeuwenburgh zei op 26 september 2021

Ik ben de kleindochter die toen naar de tentoonstelling ben geweest.En heb contact gehad met Willem van Vossen,diezou met U contact opnemen,om mij te bellen.Ik heb misschien meer informatie voor jullie.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 30 september 2021

Hartelijk dank voor uw reactie, Fr Leeuwenburgh. Ik geef uw opmerking door aan mijn collega Frank van Doorn en hij neemt binnenkort contact met u op. 

Nellie Claessen zei op 24 mei 2023

Ik heb de dochter van dhr. Van Roosmalen ontmoet in het Oude Willibrorduskerkje te Waalre. Ik ben de beheerder van dit monumentale kerkje. De naam van haar vader staat op de rouwborden van het verzet, onder Boxtel. Ieder jaar vind hier de Provinciale Herdenking plaats, sinds 1945!Ik vond het een zeer speciale ontmoeting met haar. Ik was blij dat ze iets van haar vader heeft kunnen vinden. Iets tastbaars. Wij zijn hem nooit vergeten en zullen hem nooit vergeten.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 25 mei 2023

Wat een bijzondere ontmoeting en ontzettend mooi dat de dochter van dhr. Roosmalen in Waalre iets tastbaars van haar vader heeft gevonden. Fijn om te lezen dat hij niet vergeten wordt en dat jullie hem (en alle anderen) blijven gedenken. Bedankt voor je mooie reactie, Nellie!

Jose Obrusnik … zei op 3 juli 2023

Ik zou graag willen weten wat mij broer uit Australië allemaal vertelt heeft ikzelf al minstens 25 jaar geen kontakt. Ook zou ik graag weten als er weer een tentoonstelling is. Er zou ook in Boxtel een boek zijn uitgegeven 75 jaar naar de 3de wereldoorlog.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 juli 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Jose. Ik ga je vraag doorsturen naar één van mijn collega's en hij gaat kijken of we jouw e-mailadres door kunnen geven aan je broer in Australië.  In onze documentatiecollectie bevinden zich verschillende boeken en artikelen over Boxtel en de Tweede Wereldoorlog. Zoek via deze link in onze bibliotheek: https://www.bhic.nl/onderzoeken/boeken en vul in het zoekveld 'Boxtel *oorlog*' in.  Boeken kun je op afspraak inzien in onze studiezaal. Je kunt hiervoor een afspraak maken via aanvragen@bhic.nl. 

Frances zei op 4 juli 2023

De broer van José in Australië is afgelopen 18 mei 2023 overleden.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 juli 2023

Dat is verdrietig, veel sterkte voor de nabestaanden. Hartelijk dank voor het doorgeven, Frances.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.