Johannes de Roos

1920 - 1944

Johannes wordt geboren op 15 augustus 1920 in het Noord-Hollandse Velsen en woont in Oss, waar hij werkzaam is als analist (vermoedelijk in het laboratorium van Organon). Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet en bereid samen met zijn collega Cornelis van Breukhoven knalkwik voor sabotageacties.

Op 13 april 1943 wordt het tweetal door de Duitsers betrapt in hun werkplaats op de Osse hei. Na een kort vuurgevecht wordt Cornelis gearresteerd, maar Johannes weet te ontsnappen en voor enige tijd onder te duiken. Uiteindelijk wordt hij alsnog gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland. Daar komt hij terecht in het concentratiekamp van Mittelbau-Dora bij Nordhausen. Vanwege de toenemende geallieerde bombardementen op Duitse industriegebieden worden wapenfabrieken steeds meer in ondergrondse tunnelcomplexen gehuisvest. Mittelbau-Dora wordt in augustus 1943 opgericht om kampgevangenen in onder te brengen die in de nabijgelegen berg Kohnstein als dwangarbeiders worden ingezet voor de aanleg van een onderaardse raketwapenfabriek.

De gevangenen maken lange dagen van extreem zwaar werk onder de grond door. In de veertig buitenkampen van Mittelbau-Dora worden de gevangenen als goedkope arbeidskrachten ingezet, onder andere voor het aanleggen of herstellen van spoorlijnen. Als gevolg van de volstrekt ontoereikende rantsoenen, de slechte leefomstandigheden en de voortdurende mishandelingen door de bewakers komen de meeste gevangenen al na een paar weken om het leven. Zo bezwijkt ook Johannes op 27 november 1944 aan uitputting, mishandeling en ondervoeding in het buitenkamp in Sangerhausen. Hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.