Franz wordt geboren op 18 juni 1918 in Rotterdam en woont in Breda. Hij is opzichter bij een heidemaatschappij en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet als lid van de groep Oranjegarde. Deze verzetsgroep houdt zich bezig met het verbergen van wapens, spionage en sabotage. Franz maakt voor de geallieerden inlichtingendiensten tekeningen van de vliegbasis in Soesterberg en fotografeert Duitse militaire installaties en wapenarsenalen.
In 1942 laat de leider van de verzetsgroep tijdens preparatie per ongeluk een explosief afgaan in zijn huis in Den Haag. De explosie alarmeert de Sicherheitsdienst (SD) die zo achter het bestaan van de verzetsgroep komen en al snel alle leden weet te traceren. Ook Franz wordt opgespoord en na arrestatie vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, bekend als het ‘Oranjehotel’. De voltallige Oranjegarde wordt door het gerechtshof van de Duitse Marine ter dood veroordeeld om een voorbeeld te stellen.
Franz wordt met zijn kameraden naar de Waalsdorpervlakte, in de duinen bij Wassenaar. Daar worden ze allemaal gefusilleerd. Franz is 24 jaar geworden. Zijn lichaam wordt in Velsen gecremeerd. Om onduidelijke reden wordt zijn as na de oorlog in Keulen teruggevonden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Reacties
Franz wordt geboren op 18 juni 1918 in Rotterdam en woont in Heemstede. Hij is opzichter bij Staatsbosbeheer en is tijdens de Duitse bezetting actief in het verzet als lid van de groep Oranjegarde. Deze verzetsgroep houdt zich bezig met het verbergen van wapens, spionage en sabotage. Franz maakt voor de geallieerden inlichtingendiensten tekeningen van de vliegbasis Soesterberg en fotografeert Duitse militaire installaties en wapens.
In 1942 laat de leider van de verzetsgroep tijdens de samenstelling van een zogenaamde brandpatroon er een detoneren in zijn huis in Den Haag. De explosie alarmeert de Sicherheitsdienst (SD) die zo achter het bestaan van de verzetsgroep komen en al snel alle leden weet te traceren. Ook Franz wordt opgespoord, verhoord op het Haagse Binnenhof en na arrestatie vastgezet in de gevangenis in Scheveningen, bekend als het ‘Oranjehotel’. De Oranjegarde wordt merendeels door het gerechtshof van de Duitse Kriegsmarine ter dood veroordeeld om een voorbeeld te stellen. De affiche met het oordeel is onderdeel van de collectie van het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon, waar ook Franz’ pistool in is opgenomen.
Franz wordt op 20 oktober 1942 in alle vroegte met enkele van zijn kameraden naar de Waalsdorpervlakte, in de duinen bij Scheveningen gebracht. Daar worden ze allemaal gefusilleerd. Franz is 24 jaar geworden. Zijn lichaam wordt in Velsen gecremeerd. Om onduidelijke reden wordt de urn met daarin zijn as na de oorlog in Keulen teruggevonden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Bedankt voor het mooie en boeiende verhaal, Pim. We nemen deze kennis mee voor in zijn biografie in de definitieve eregalerij.
Inderdaad zou het heel goed kunnen dat wroeging ertoe heeft geleid dat zijn lichaam niet naamloos in een massagraf is verdwenen. Een heel bijzonder gegeven.
Geachte heer van Doorn,
Zou u mij in contact kunnen brengen met de heer Pim Kraan. Mijn vader, J.L.H. Bezems (1918-1978), lichting 1938 heeft samen met Franz van Kampen in de kaderklas van het zesde regiment infanterie in Roosendaal, gezeten. Na de capitulatie hebben zij samen, met andere uit de kaderklas in de verzetsgroep Oranjegarde gezeten. Franz werd gefusilleerd - vreselijk, mijn vader heeft darentegen heel veel geluk gehad. Weliswaar verraden en via de gevangenis in Tilburg ook in het Oranjehotel in Scheveningen terechtgekomen, is hij op een gegeven moment heengezonden.
Ik heb nog een brief van Frans aan mijn vader gevonden en de nodige foto's uit die periode waarop vermoedelijk Franz ook staat. Ik zou graag deze met de heer Kraan willen delen.
Met vriendelijke groet,
Marijke Wories-Bezems
Dag Marijke, bedankt voor uw bericht. Ik ga kijken of ik Pim Kraan kan bereiken en zal proberen jullie met elkaar in contact te brengen. Te zijner tijd zal ik per mail iets laten weten.
Goede dag.
In de nalatenschap van mijn ouders kom ik precies dezelfde pasfoto tegen.
Als kind (ik ben van 47) hoorde ik verhalen uit de oorlogstijd. Mijn tante zou verkering met hem hebben gehad en ik wist ook dat hij gefusilleerd was.
Mijn moeders familie woonde destijds in Wassenaar. Dus dat is een aanwijzing. Mijn tante was van 1915. Haar naam was Corrie (Cok) van de Putte.
Groeten van Bram Boer uit Goes
Beste Bram, hartelijk dank voor je reactie. Wat bijzonder dat jullie deze pasfoto van Franz ook gevonden hebben. Werd er in jullie familie ook weleens wat verteld over de inhoud van zijn verzetsdaden? Wat verdrietig voor je tante dat ze haar vriend in de oorlog verloren is. Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.
Beste allemaal,
Mijn overgroot opa (J.C.A. Simonis) was de oprichter en leider van de Oranjegarde, zijn zoon A.J.W Simonis is samen met 4 anderen, waaronder Franz Ernst van Kampen gefussilleerd op 20 oktober 1942 op de Waalsdorpervlakte. Mijn overgroot opa is via het Oranje hotel en een ziekenhuis in Den haag, na ernstige mishandeling door de Duitsers in Düsseldorf overleden en ligt daar op het Ereveld. Zijn zoon A.J.W. Simonis ligt samen met de anderen op het Ereveld in Loenen. Marijke Worries Bezems, ik ben heel benieuwd of mijn familie ook op de foto's uit die tijd staat. Pim Kraan, heb jij nog beeldmateriaal uit die tijd?
Beste Pim en anderen,
Ik ben mildred, kleindochter van adriana mourits. haar broer dirk mourits( 3 augustus 1920 geboren in Voorburg) zat in voorburg in de Oranje Garde. Na de gebeurtenis met de explosie is hij met enkele andere ondergedoken, 2 van hen gingen naar Engeland. hij en zijn vriend gingen later weer door met hun verzet en werden in juni en juli 1942 gearresteerd. Zij kregen de doodstraf, zijn vriend zijn straf werd omgezet naar Nacht und Nebel gevangene en overleefde KZ Natzweiler. Hij heeft ook getuigd bij het RIOD en voor de erelijstaanvraag voor Dirk. Dirk werd op 22 september 1943 gefusilleerd in Forte de Bilt en in Velsen gecremeerd. zijn urn is in Erfurt teruggevonden. Bij het Niod heb ik in archieven informatie gevonden, over vader en zoon Simones en velen anderen. vd week kijk ik verder in het nationaal archief. Als ik iets meer over Franz Kampen tegenkom zal ik dat doorgeven. De Oranje Garde kende velen groepen die elkaar niet kenden, op enkele verbindingsmensen na. Hun verhalen moeten verteld worden. Zo ben ik op weg een bloemlezing te maken rond Dirk Mourits , zijn vrienden, verzetsdaden, en zoek ik naar verraders, want de explosie was waarschijnlijk niet iets op zichzelf.
Ik reageerde op dit bericht nav de urn. Dirk zijn urn werd in oktober 1948 met een gedenksteen, aangekocht door st.40-45, op de oorlogsmuur in Voorburg bijgezet.
https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/106924/dirk-mourits
Met hartelijke groet mildred anna middendorp woonachtig in Voorburg.
[e-mailadres verwijderd door Forumbeheer BHIC]
Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie, Mildred Anna. Mocht je meer informatie hebben over Franz van Kampen, dan horen we het natuurlijk graag. We hebben je e-mailadres hierboven verwijderd om mogelijk verkeerd gebruik ervan (denk aan spam) te voorkomen. Uiteraard kunnen wij achter de schermen altijd e-mailadressen met elkaar uitwisselen.
Reactie toevoegen