Fredericus Smeulders

1892 - 1945

Fredericus wordt geboren op 31 december 1892 in Tilburg en woont in Nederlands-Indië, waar hij dient in het KNIL.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. De Nederlandse kolonie is vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging een van de belangrijkste doelen geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Fredericus als soldaat bij de kustartillerie ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt tegenstand, maar moet op 8 maart 1942 in Bandoeng capituleren. Rond deze tijd wordt ook Fredericus met duizenden andere militairen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de Javaanse kampen.

Gevangenschap in de Japanse kampen betekent behalve het verrichten van zware arbeid ook het ondergaan van stelselmatige mishandeling en verwaarlozing. In de meeste kampen lijden de gevangenen onder gebrek aan voeding en adequate medische zorg en staan behandeling aan de mishandelingen van hun bewakers ook bloot aan besmettelijke en tropische ziekten. In hun verzwakte toestand lopen ze bovendien ook groot risico om tijdens het zware werk betrokken te raken bij ernstige ongelukken. Voor duizenden Nederlandse, Britse of andere geallieerde militairen loopt het dan ook fataal af. Degenen die de beproevingen wel weten te doorstaan, zijn na de bevrijding voor het leven getekend door geestelijke en lichamelijke trauma’s.

Op 13 augustus 1945 overlijdt Fredericus in Singapore, waar hij vermoedelijk op het punt stond ingescheept te worden richting Japan. Hij is hoe dan ook slachtoffer geworden van de jarenlange ontberingen van krijgsgevangenschap. Fredericus is 52 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.