F.O. van Hattem (bron: Oorlogsgravenstichting)

Fritz van Hattem

1922 - 1944

Fritz wordt geboren op 8 april 1922 in Teteringen en woont in Zeist, waar hij als student bij zijn moeder thuis woont. Samen met zijn vriend H. Marselle is hij tijdens de bezettingsjaren actief in het verzet. In de avond van 4 september 1944 vertrekt Fritz van huis voor een sabotageactie met Marselle. In de buurt van villa Pasadena, het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in Zeist, worden ze betrapt bij het onklaar maken van een telefoonkabel. Marselle weet te ontkomen, maar Fritz wordt gearresteerd en in de villa verhoord en diezelfde nacht nog ter dood veroordeeld.

In een personenauto wordt hij naar kamp Amersfoort bij Leusden gebracht waar hij bij de hoofdpoort wordt gefusilleerd. Fritz is 22 jaar geworden. Zijn executie wordt de dag erop met de nodige grootspraak bekendgemaakt; de Duitsers spreken van tien saboteurs die tegelijkertijd zijn terechtgesteld, maar uit niets blijkt dat er naast Fritz nog meer personen zijn geëxecuteerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Greta Peil zei op 13 februari 2022

Raar om zo iets op internet te vinden over een familielid. Fritz was een volle neef van mijn vader en staat op verschillende vakantiefoto's die ik in mijn bezit heb. Zijn moeder en mijn grootvader waren broer en zus. Met zijn neef, ook een Fritz Van Hattem, heb ik af en toe contact via sociale media.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 14 februari 2022

Bedankt voor je bericht Greta, kende je het levensverhaal van de neef van jouw vader al? Of werd er vroeger niet over gepraat, omdat het verdriet te groot was?

Greta Peil zei op 15 februari 2022

Beste Mariët, mijn tante (zus van mijn vader) heeft mij een paar jaar terug het verhaal verteld toen we in oude familiefoto's aan het kijken waren. Fritz staat op heel wat van die foto's. Maar in de stamboom die ik van mijn vader overgeërfd heb, vind ik dit niet terug. Op dit vlak is de digitalisering een grote hulp bij stamboomonderzoek.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 februari 2022

Bedankt voor je toelichting Greta, we vinden het fijn om op deze manier aan jullie familieverhaal te kunnen bijdragen.

René Veldhuizen zei op 3 april 2022

Ik heb een uitgebreid onderzoek gedaan aan deze zaak. Zou Greta Peil met mij contact willen opnemen?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 april 2022

Beste René, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb Greta nog even een mailtje gestuurd met jouw verzoek. Ik hoop dat zij snel contact met je opneemt.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.