F.O. van Hattem (bron: Oorlogsgravenstichting)

Fritz van Hattem

1922 - 1944

Fritz wordt geboren op 8 april 1922 in Teteringen en woont in Zeist, waar hij als student bij zijn moeder thuis woont. Samen met zijn vriend H. Marselle is hij tijdens de bezettingsjaren actief in het verzet. In de avond van 4 september 1944 vertrekt Fritz van huis voor een sabotageactie met Marselle. In de buurt van villa Pasadena, het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in Zeist, worden ze betrapt bij het onklaar maken van een telefoonkabel. Marselle weet te ontkomen, maar Fritz wordt gearresteerd en in de villa verhoord en diezelfde nacht nog ter dood veroordeeld.

In een personenauto wordt hij naar kamp Amersfoort bij Leusden gebracht waar hij bij de hoofdpoort wordt gefusilleerd. Fritz is 22 jaar geworden. Zijn executie wordt de dag erop met de nodige grootspraak bekendgemaakt; de Duitsers spreken van tien saboteurs die tegelijkertijd zijn terechtgesteld, maar uit niets blijkt dat er naast Fritz nog meer personen zijn geëxecuteerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.