H.J. van Hassel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henk van Hassel

1925 - 1949

Henk wordt geboren op 16 januari 1925 in Nuland als derde van de acht kinderen van Wilhelmus van Hassel en Johanna van der Leest. Hij groeit op in een gezin dat het moeilijk heeft na het vertrek van de oudste zoon, die naar het internaat in Maastricht is gegaan om broeder te worden. Na de Tweede Wereldoorlog worden in de familie Van Hassel twee broers als dienstplichtigen opgeroepen: Henk en zijn broer Adriaan. Henk is op dat moment werkzaam als slagersknecht bij P. Gevers.

Henk wordt ingedeeld bij de infanterie en vertrekt in de vroege ochtend van 28 maart 1947 aan boord van het troepentransportschip Sloterdijk vanuit Bergen op Zoom naar Batavia. Vanwege het losgebarsten geweld daar worden de dienstplichtigen voor hun dienstplicht naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlands gezag te herstellen. Na een zeereis van bijna een maand komt Henk aan in Batavia. Zijn broer Adriaan is dan al ruim een maand in Indië; hij is op 14 februari al vertrokken.

Henk bemant met zijn compagnie post die het verst verwijderd is van de staf in Lemahpoetik. Op 6 maart 1949 rijdt hij met een paar man in een wagen op de weg tussen Darmaradja en Sitoeradja, als ze plots van nabij onder vuur worden genomen. Er vallen vijf gewonden, waarvan enkele zeer ernstig. Soldaat Frederik van Zundert uit Bosschenhoofd overlijdt ter plaatse; Henk wordt zwaargewond afgevoerd naar het hospitaal in Tjimahi. Daar bezwijkt hij een dag later aan zijn verwondingen. Henk is 24 jaar geworden en is het enige Nulandse slachtoffer van de oorlog in Nederlands-Indië. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Vanwege het tropische klimaat worden overledenen snel begraven; daardoor kan zijn broer Adriaan niet op tijd aanwezig zijn om de begrafenis bij te wonen. Dit zou hem de rest van zijn leven veel verdriet bezorgen. Adriaan is Indië veelvuldig ziek geweest en leed aan malaria. Als gevolg daarvan overlijdt ook Adriaan, op 1 september 1979.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Johan Heijmans zei op 19 december 2017

Als enige Nulandse militair tijdens zijn verblijf in Indie gesneuveld.
Geboren 16 januari 1925 te Nuland, overleden na bekomen oorlogsverwondingen in het hospitaal te Tjimahi (Java) 7 maart 1949, zoon van Wilhelmus Everard van Hassel en Johanna van der Leest.
Henk was sergeant in het legeronderdeel 5-4-3 regiment infanterie en werkte voorheen als slagersknecht bij slager P. Gevers.
16 december 1948 schreef Henk zijn laatste brief aan de familie Gevers vanuit het Hospitaal dat hij, in tegenstelling tot de geruchten, nog springlevend was. “Neem maar van mij aan als ze Henk van Hassel de pijp uitblazen dan zijn ze slim” Hoe voorspellend kon zijn brief zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.