G.M.A. Backes (bron: Sintjozefbegraafplaats.nl)

Gerard Backes

1920 - 1940

Gerard wordt op 5 februari 1920 geboren in Roosendaal en woont in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, wordt Gerard onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij de depottroepen. Begin mei 1940 wordt hij ingezet voor de verdediging van vliegveld Ypenburg bij Den Haag.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om luchtlandingstroepen te droppen op strategische punten verderop in Holland, om de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen. Een ervan is het vliegveld Ypenburg dat op de eerste dag wordt ingenomen. De opzet mislukte en de verdedigers weten het vliegveld diezelfde dag nog te heroveren en te verdedigen, zodat de Duitse verovering van Nederland meer tijd dan gepland in beslag zou nemen.

Op 13 mei, de derde dag van de verdediging, is Gerard met twee kameraden op patrouille rond het vliegveld als ze worden beschoten. Gerard, die in het midden loopt, wordt als enige getroffen. De eerste kogel raakt hem in zijn been, maar het tweede in zijn buik wordt hem fataal. Gerard overlijdt ter plekke, 20 jaar oud. Na de capitulatie wordt hij begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag, samen met de andere omgekomen verdedigers van Ypenburg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 14 december 2017

http://www.sintjozefbegraafplaats.nl/oorlogsslachtoffers/B%C3%A4ckes.as… (foto op site).
Eenheid: 4-4-Dep.Bat
Volgens Nederlandse gesneuvelden van mei 1940 van J.M. de Leeuw overleden op 12 mei (dood gevonden).
Naam wordt ook geschreven als Backes.
Begraven: Gem. Begraafplaats a/d Kerkhoflaan te Den Haag Militair erehof vak/rij/nummer 4

Ton Bos zei op 13 oktober 2018

De Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage is op zoek naar familieleden van Gerard Bäckes.
Bent u familie van hem (wellicht in een heel ver verband), stuur dan een email naar
militaireerehof@gmail.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.