R.A. Backer (bron: Oorlogsgravenstichting)

Reinier Backer

1904 - 1944

Reinier wordt op 15 mei 1904 geboren in Bergen op Zoom en woont in Den Haag waar hij bouwvakker is. Hij wordt op 25 januari 1943 gearresteerd, omdat zijn naam is genoemd in het onderzoek van de Gestapo naar Han Stijkel en zijn verzetsgroep. Reinier zou een van de personen zijn geweest die het contact tot stand had gebracht tussen Engeland en Stijkel, die een poging had ondernomen om Engeland te bereiken en zich daar aan de koningin te presenteren als de leider voor het gehele, georganiseerde verzet in Nederland.

Reinier wordt samen met een groep betrokkenen in Berlijn terechtgesteld door het Reichskriegsgericht. De reden voor de bemoeienis van dit hoogste Duitse militaire gerechtshof is nooit helemaal duidelijk geworden. Vermoedelijk is de zaak naar Berlijn gegaan vanwege de spionageactiviteiten die bij het onderzoek naar de verzetsgroep naar voren zijn gekomen. Ook neemt het Reichskriegsgericht uit elk bezet land enkele rechtszaken aan om als voorbeeld te dienen voor de Duitse gerechtshoven in de bezette landen.

Reinier wordt in Berlijn op 15 oktober 1943 ter dood veroordeeld en op 13 november 1944 in de Duitse stad Halle gefusilleerd. Hij is 40 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.