G.J. du Bois (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Gerard du Bois

1919 - 1944

Gerard wordt geboren op 8 januari 1919 in het Zeeuwse Ossenisse en woont in ’s-Hertogenbosch, waar hij werkt als ambtenaar voor de Centrale Crisis Controledienst (CCD). Deze dienst, opgericht in 1934, houdt zich tijdens de bezetting op last van de Duitse autoriteiten bezig met voedselvoorziening en het bestrijden van de zwarte handel. Enkele ambtenaren, zoals Gerard, gebruiken hun positie echter om het verzet in het geheim te ondersteunen, door bijvoorbeeld in beslag genomen voedsel naar hen door te sluizen.

Gerard wordt echter betrapt en op 16 september 1944 naar het inmiddels ontruimde kamp Vught gebracht. Daar wordt hij samen met de verzetsstrijders Marinus de Jong, Martinus Boeren en Gerardus Bouwman in het licht van de koplampen van de auto gefusilleerd. Gerard is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.