G.J. Slaats (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Slaats

1922 - 1945

Gerard wordt geboren op 30 maart 1922 in Waalwijk, als een van de twaalf kinderen van Frans Slaats en Aleida Bijlhout. Zijn broer Frans verwerft internationale faam als wielrenner die onder andere in 1937 het wereldduurrecord verovert. Gerard zelf werkt als kantoorbediende op het Arbeidsbureau in Waalwijk.

In de eerste week van oktober 1944, vlak voor de bevrijding van Waalwijk, pleegt het verzet een aanslag op het café van NSB’er Vissenberg die de groep eerder heeft verraden. Met fosfor wordt het rieten dak van het hoofdgebouw in brand gestoken; Vissenberg overleeft de aanslag, maar zijn café is een geblakerde ruïne en hij gaat zijn beklag doen bij de Duitsers.

Als represaille houdt de Sicherheitsdienst (SD) op 8 oktober een razzia in Waalwijk en pakt een willekeurig aantal onschuldige mannen op die in de garage van Van Dommelen worden vastgezet. Omdat de Duitsers de beschikking hebben over een wagen worden uiteindelijk zes personen meegenomen: Kees van Loon en Frans Slaats met vier van zijn zoons: Herman, Gerard, George en Jules. De arrestanten worden naar Gorinchem afgevoerd, waar vader Frans wordt vrijgelaten. Zijn zoons worden echter via kamp Amersfoort naar Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Daar scheiden hun wegen zich. De broers komen ieder in een van de buitenkampen, of een andere kamp terecht. Geen van hen zou het overleven.

Gerard komt uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen. Dit concentratiekamp wordt in de laatste oorlogsmaanden door de Duitsers steeds meer wordt gebruikt als ‘dumpplaats’ voor zieke gevangenen uit andere kampen. De gevangenen staan er bloot aan allerlei mishandelingen, worden gedwongen extreem zwaar werk te verrichten en moeten rond zien te komen op rantsoenen die niet alleen schromelijk tekort schieten, maar vaak ook nauwelijks eetbaar zijn. Ondertussen kunnen besmettelijke ziektes zich door de afwezigheid van hygiëne of medische hulp zeer snel verspreiden. In het voorjaar van 1945 maakt een uitbraak van vlektyfus zo tienduizenden slachtoffers.

Ook voor Gerard worden de ontberingen van Bergen-Belsen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 25 februari 1945 in het kamp op 22-jarige leeftijd. Zijn lichaam is ter plaatse gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.