G.M. van Corstanje (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Gerard van Corstanje

1926 - 1944

Gerard wordt geboren op 31 januari 1926 in Loon op Zand als vier de van de negen volwassen geworden kinderen van Marinus van Corstanje en Hendrika van Boxtel. Hij woont in Waalwijk, waar hij werkt als dozenmaker.

Op 2 augustus 1944 wordt hij thuis opgepakt door Waalwijkse landwachters en overgebracht naar het werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst in het Drentse Vledder. Ruim een maand later, in de nacht van 7 op 8 september 1944, pleegt een lokale verzetsgroep een overval op dit kamp. Eenentwintig mannen maken van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Ook Gerard besluit aan zijn dwangarbeid te ontkomen en wordt met negen anderen in de bossen tussen Doldersum en Wateren verborgen gehouden. Gerards schuilplaats wordt op 8 september echter al ontdekt door de Sicherheitsdienst (SD). Zeven van de negen voortvluchtigen worden ter plekke gefusilleerd, onder wie Gerard. Hij is 18 jaar geworden en wordt in de buurt van Vledder begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Wilhelminaoord.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marian Louw zei op 16 juli 2021

18 jaar, een kind nog! Ik werd onpasselijk van dit bericht. Ongelofelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen. Nog steeds…

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juli 2021

Bedankt voor je reactie Marian, inderdaad verschrikkelijk, zeker ook omdat Gerard nog zo jong was. Zijn levensverhaal is helaas maar kort, maar maakt zeker indruk.

Siem Linssen zei op 29 augustus 2021

Gerard is een broer van mijn oma,die vandaag nog het verhaal heeft verteld over Gerard. Mooi dat er op deze site nog steeds bij stil word gestaan.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend!!!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 31 augustus 2021

Daar heb je helemaal gelijk in Siem. Wat mooi dat je oma het levensverhaal van haar broer nog steeds doorverteld. Naast het optekenen van deze verhalen op onze website is het doorvertellen van de verhalen minstens net zo belangrijk. Dat houdt de herinnering pas echt levend.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.