W.C. van den Corput (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willy van den Corput

1922 - 1944

Willy wordt geboren op 17 december 1922 in Ginneken. Hij is schilder van beroep en zet zich tijdens de Duitse bezetting in voor het verzet als koerier van de Ordedienst.

Op 6 oktober 1944 zit hij samen met hulpverlener Antoon Oomen uit Alphen ondergedoken in de boerderij van Felix Roelen aan de Chaamseweg in Alphen. Eerder heeft Antoon twee leden van de Alphense OD, luitenant Notenboom en marechaussee Lems, in zijn boerderij verscholen gehouden, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn ze naar de boerderij van Felix verplaatst.

Amper een kwartier nadat Notenboom en Lems de hoeve hebben verlaten, staat een peloton Duitse soldaten voor de deur die eisen waar de gevluchte OD’ers zijn. Felix, Antoon en Willy doen alsof ze van niets weten. Ze worden daarop door de Duitsers vastgegrepen en meegevoerd naar het Chaamse bos, waar ze in de nacht van 6 op 7 oktober liggend in een droge sloot worden gefusilleerd. Felix overleeft de executie; hij is in zijn hals getroffen, maar niet fataal gewond en houdt zich voor dood totdat de Duitsers zijn vertrokken. Antoon, 45 jaar, en Willy, 21 jaar, zijn echter op slag gedood. Willy vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.