G. Werts (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Gerard Werts

1908 - 1943

Gerard wordt geboren op 12 september 1908 in Heeze als jongste van de acht kinderen van Jacobus Werts en Johanna van de Ven. Begin jaren dertig ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Anna Verhoeven uit Valkenswaard, terwijl ze allebei op bedevaart zijn naar de O.L. Vrouwe ter Eik in Meerveldhoven. Ze trouwen in de zomer van 1933 en verhuizen in het najaar van Heeze naar Valkenswaard. Daar wordt hun eerste zoon geboren.

Gerard werkt in Eindhoven als sigarenmaker bij firma Mignot & De Block. Om dichterbij zijn werk te zijn, verhuist Gerard met zijn gezin in 1937 naar Eindhoven, waar zijn dochter wordt geboren. Tijdens de Duitse bezettingsjaren keren ze weer terug naar Valkenswaard.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers beëindigd.

In de ochtend van 3 mei 1943 gaat Gerard per fiets naar zijn werk. Anna waarschuwt hem om vanwege de stakingen zo snel mogelijk weer haar huis te komen, omdat de Duitsers zeer hard en willekeurig optreden tegen stakers en iedereen die van protest wordt verdacht.

Ook Gerard ontkomt niet aan de vergeldingsdrang van de Duitsers. Voor de ingang van de sigarenfabriek wordt hij opgepakt en in een overvalwagen geduwd, waarmee hij naar het Standsgericht op het hoofdkantoor van Philips wordt gebracht. Van de arrestanten worden er zeven uitgekozen om als voorbeeld voor de rest te dienen. Zij worden naar het fabrieksterrein van Philips gebracht en daar publiekelijk gefusilleerd. Gerard is een van de veroordeelden. Hij is 34 jaar en laat zijn weduwe met twee jonge kinderen achter. Anna verneemt pas een dag later van haar schoonbroer over de dood van haar man; het wordt haar zelf nooit officieel medegedeeld.

Gerards lichaam is vermoedelijk met dat van de andere veroordeelden in kamp Vught gecremeerd; de eredienst in Valkenswaard vindt met lege kist plaats. Postuum is hem in 1982 het verzetsherdenkingskruis toegekend, door zijn weduwe in ontvangst genomen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jacky Werts zei op 17 november 2022

Las in een oud boek tweede wereldoorlog van de dood schieten van gerardus Werts

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 17 november 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Jacky. Was Gerard misschien familie van jou? Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

JACKY WERTS zei op 18 november 2022

HET ZAL ONGETWIJFELD FAM ZIJN WANT ALLE WERTSEN ZIJN FAM KOMEN OORSPRONKELIJK UIT DUITSLAND MAAR ER ZIJN ZOVEEL VERTAKKINGEN OA NEDERLAND BRABANT ARNHEM NIJMEGEN ENZ MAAR DOOR HET VERHAAL TE LEZEN IN EEN OUD BOEK OVER DE OORLOG VIEL DE NAAM GERADUS WERTS OP

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 november 2022

Bedankt voor je reactie Jacky.

gerard werts zei op 9 april 2023

lissete kuijpers vroeg aan jacky werts
of gerard werts familie was dat is inderdaad zo ik ben
de jongste broer van sjaak werts wil je nog meer weten

Jacky Werts zei op 10 april 2023

Ik neem aan dat sjaak Werts een kind is van geradus werts vraagje komt gerardus zijn ouders oorspronkelijk uit duitsland zoals mijn opa en Duitse oma uit de buurt van kleef en goch en zijn de broers van opa ? Hoeveel weet ik niet aan elkaar verbonden?

gerard werts zei op 10 april 2023

Hallo leuk dat je hebt gereageerd
het volgende sjaak werts is een zoon van
geradus werts daar de ouders van woonde in heeze
of ze uit duitsland komen weet ik niet dan heb ik nog
een vraag aan jouw waar kom jij vandaan? ook uit de omgeving?

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 11 april 2023

@ Gerard Wertz. Om te voorkomen dat je ongewenst lastiggevallen gaat worden door onbekenden hebben we je telefoonnummer uit je reactie verwijderd. Desgewenst kunnen we jullie achter de schermen met elkaar in contact brengen.

jacobus maria werts zei op 11 april 2023

hoi ik denk toch in het verre verleden fam ik zelf ben geboren in nijmegen mijn vader heet jacobus werts diens ouders komen uit de buurt van kleef en goch en die opa was getrouwd met een duitse vrouw nooit geweten hoeveel broers of zusters had opa die ook weer zijn verspreid zijn in nederland zoals gennip brabant nijmegen enz even over de naam sjaak werts roepnaam dus mijn hele leven al toevallig he er zou een stamboom van de fam moeten zijn maar dit is bij gebrek aan info niet te doen wel voor nu een groet uit arnhem waar ik woon

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 april 2023

Bedankt voor je reactie, Jacobus. Zoals mijn collega Paul hierboven al heeft aangegeven, kunnen wij eventueel achter de schermen e-mailadressen uitwisselen. 

gerard werts zei op 12 april 2023

Hallo jacobus bedankt voor je reactie toch wil ik nog iets kwijt
toen mijn vader gerardus werts werd dood geschoten was
mijn moeder zwanger van mij en bleef ze zitten met 3 kinderen
en een uitkering van 12 gulden per week als er een hemel is
dan is mijn moeder daar snik snik!!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 april 2023

Dat moet heel heftig en zwaar geweest zijn voor je moeder, Gerard. Bedankt voor je reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.