G.A. Averdieck (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Gerardus Averdieck

1899 - 1944

Gerardus wordt geboren op 6 februari 1899 in Alphen aan den Rijn. In 1920 treedt hij toe in de orde van trappisten en wordt als pater Alphonsus Maria opgenomen in de gemeenschap van de Achelse Kluis op de Nederlands-Belgische grens. Op last van de Duitse bezetter moeten de paters de Achelse Kluis verlaten en elders een onderkomen zien te vinden. Pater Alphonsus Maria, nu met de schuilnaam pater Alphons, vindt onderdak in klooster Mariadal in Roosendaal. Van daar zet hij zich in om ondergedoken personen en gezinnen te helpen en krijgt met twee andere verzetsstrijders de leiding in de hulp aan onderduikers. Hij legt contact met het georganiseerde verzet in Roosendaal, van wie hij ook daar de leiding krijgt over de hulpverlening aan onderduikers. Ook werkt hij samen met de Belgische verzetsgroep Witte Brigade die gestrande geallieerde piloten de grens over helpt smokkelen. Op 19 juli 1944 wordt pater Alphons na een arrestatiegolf binnen het verzet gearresteerd. Hij brengt zijn laatste dagen door in kamp Vught, waar hij op 11 augustus 1944 wordt gefusilleerd. Pater Alphons is 45 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.