Portret van G.J. Franken (inzending E. Op 't Eijnde)

Gerardus Franken

1919 - 1942

Gerardus wordt geboren op 10 februari 1919 in Bergen op Zoom en woont vermoedelijk in Nederlands-Indië. Hij dient in daar als stoker bij de Koninklijke Marine aan boord van de Hr. Ms. Java. Op 13 februari 1942 wordt het schip ondergebracht bij het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM). Deze geallieerde vlootmacht probeert Java te beschermen tegen de invallende Japanse strijdmacht, maar wordt op 27 februari 1942 verslagen tijdens de Slag in de Javazee. De Java wordt in het gevecht tot zinken gebracht door een torpedo van de Japanse kruiser Nachi. Van de 512 opvarenden komen er 491 om het leven. Een van hen is Gerardus; hij is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

J.I.M. Frik van Loon zei op 14 oktober 2019

Ik heb de biografie van mijn oom gelezen ,het is heel mooi gedaan !
Over J.L.Franken 28-04-1919 en zal dit aan wat oudere die hem kende doorgeven.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 oktober 2019

Bedankt voor uw compliment, J.I.M. Frik van Loon. We willen op deze manier recht doen aan alle gesneuvelden op een respectvolle manier. Fijn dat u de moeite neemt om deze informatie en onze website met anderen te delen.

Annika Op 't Eijnde zei op 8 oktober 2020

Mooie site. Gerardus was de jongere broer van mijn oma en hij werd erg gemist.

Annika Op 't Eijnde zei op 8 oktober 2020

Correctie, oudere broer.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 oktober 2020

Dank voor je compliment Annika. Ik kan me zo goed voorstellen dat je oma haar oudere broer gemist heeft. Hopelijk werd er binnen jullie familie nog wel veel over hem gesproken?

Annika Op 't Eijnde zei op 9 oktober 2020

Hoi Mariet,
Ja zeker hoor. Ze waren met zijn vieren thuis. 2 broers en 2 zussen. Mijn oma was de laatste jaren dementerend maar had van haar broers en zus mooie foto’s in haar tas zitten. Daar keek ze graag naar.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 oktober 2020

Wat een mooie herinnering Annika, wat fijn om zo aan je oma, en dan dus ook aan de broer van je oma, te kunnen terugdenken. Je oma zal ook terecht trots op haar broer geweest zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.