Gerardus Henskens

1919 - 1945

Gerardus wordt geboren op 8 mei 1919 in ’s-Hertogenbosch. Van beroep is hij werktuigbouwkundige en tijdens de bezettingsjaren is hij actief in het verzet. In de zomer van 1944 wordt hij hiervoor gearresteerd en op 28 juli van dat jaar vastgezet in kamp Amersfoort. Op 11 oktober wordt hij vanuit het kamp gedeporteerd naar Neuengamme bij Hamburg. Uiteindelijk komt hij terecht in vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, 85 kilometer ten noorden van Berlijn. De SS heeft hier in 1941 een kleiner nevenkamp opgezet voor mannelijke gevangenen die belast zijn met de bouw en het operationeel houden van de gaskamers. Gerardus maakt de bevrijding van het kamp op 30 april 1945 door het Rode Leger nog wel mee, maar tegen die tijd is hij door ondervoeding, uitputting en structurele mishandeling lichamelijk en geestelijk afgebroken en te ver verzwakt. Op 19 mei 1945 bezwijkt hij alsnog aan de geleden ontberingen in het kamp. Gerardus is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.