Gerard van Deurzen (inzending: Jochem van Dort)

Gerardus van Deurzen

1902 - 1942

Gerardus wordt geboren op 8 augustus 1902 in Dordrecht en woont later in Roosendaal. Als tweede stuurman is hij werkzaam op S.S. Siantar, een vrachtschip van de Rotterdamsche Lloyd in de Indische wateren.

Op 6 juni 1940, bijna een maand na de Duitse inval, legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlandse koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Gerardus aan boord van Siantar ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde. Als de Japanners op 8 december 1941 Nederlands-Indië aanvallen, wordt de Siantar uitgerust met een boordkanon en ingezet voor het vervoer van geallieerde troepen en munitie om de Japanse opmars te stuiten.

De Nederlandse en geallieerde strijdmachten zijn echter geen partij voor de superieure Japanse vuurkracht. Eind februari 1942 wordt in de Slag in de Javazee de strijd in het voordeel van de Japanners beslist en ligt Java open voor een grootschalige invasie. Vanaf dat ogenblik is het voor de Nederlandse militairen van primair belang geworden om zoveel mogelijk schepen, troepen en materieel uit vijandelijke handen te houden. Begin maart 1942 vaart ook de Siantar zo snel mogelijk richting Australië.

Japanse onderzeeërs en vliegtuigen zetten echter de achtervolging in en openen het vuur op de evacuerende schepen. Op 3 maart, op 800 mijl ten zuiden van Java, krijgt de Japanse onderzeeër I-1 de Siantar in het vizier. De duikboot ligt boven de waterspiegel en neemt het boordkanon het schip onder vuur. Vanaf de Siantar kan slechts een keer worden teruggeschoten voordat het kanon hapert. De onderzeeër opent daarna het vuur op het schip en richt enorme schade aan. Aan boord vallen dan al verschillende dodelijke slachtoffers. Uiteindelijk vuren de Japanners een torpedo af en brengen het schip tot zinken. 37 Opvarenden overleven de ramp en worden door een Nederlands stoomschip uit zee gered. 21 Bemanningsleden zijn bij het treffen echter om het leven gekomen, onder wie ook Gerardus. Hij is 39 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.