Japanse interneringskaart van W.J.M.R. Diedrich (NL-HaNA, SAIP / Pensioenen KNIL, 2.10.50.03, inv.nr. 425, scan 1551)

Willem Diedrich

1901 - 1947

Willem wordt geboren op 5 maart 1901 in ’s-Hertogenbosch. Na zijn schooltijd werkt hij in Nederlands-Indië als landkasambtenaar te Padang, Buitenzorg en Batavia. Daarnaast is hij als vrijwilliger aangesloten bij de Landstorm. Dit hulpkorps van het KNIL bestaat uit mannen die te oud zijn voor reguliere dienst, maar nog wel opgeroepen kunnen worden voor territoriale verdediging.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië niet lang daarna binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie van essentieel belang geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Willem ingelijfd bij het KNIL en ingezet voor de verdediging van Java.

Na drie maanden heeft de Japanse invasiemacht de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL en de Koninklijke Marine bieden nog weerstand, maar worden ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie. Ze kunnen dan ook niet voorkomen dat de Japanners begin maart 1942, na de Slag in de Javazee, landen op Java. Op 8 maart capituleert het KNIL in Bandoeng. Diezelfde dag wordt Willem met duizenden andere Nederlandse militairen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. De rest van de oorlog zal hij daar onder erbarmelijke omstandigheden doorbrengen. Vermoedelijk wordt Willem ook als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma- of de Pakanbaroe-spoorlijn, maar daarover is niets bekend.

Willem maakt de Japanse capitulatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog nog mee, maar het is niet duidelijk wat er daarna met hem is gebeurd. Vermoedelijk wordt hij net als andere bevrijde KNIL-militairen opnieuw ingezet in de strijd tegen de Indonesische revolutie, ondanks dat de geestelijke en lichamelijke trauma’s van hun krijgsgevangenschap hen ongeschikt heeft gemaakt voor militaire dienst. Over zijn eventuele krijgsverrichtingen in die jaren is echter niets bekend.

Willem keert nog terug naar Nederland, maar overlijdt op 2 november 1947 op 46-jarige leeftijd in Hilversum. Mogelijk is hij in Indië gewond geraakt, of is hij alsnog bezweken aan de gevolgen van zijn krijgsgevangenschap.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

G.P. van Zundert zei op 19 januari 2022

Op de site Oorlogsgraven stichting wordt aangegeven dat Willem Diedrich op 2 November 1947 is overleden in Hilversum. Op uw site wordt vermeld of Hilversum of de M.S. Oranje. Ik hoop dat u iets kan doen met deze info.

Groetjes Gerard.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 januari 2022

Bedankt voor de opmerking, Gerard. Ik heb het even nagekeken en er blijkt een overlijdensakte te zijn opgemaakt in Hilversum, waarin staat dat Willem Diedrich daar is overleden. Om verwarring te voorkomen, zal ik dat hier in het verhaal aanpassen, M.S. Oranje is vermoedelijk het schip waarmee hij is teruggekeerd naar Nederland

Ton Wetzer zei op 6 november 2023

De geboortedatum van Willem is 5 maart 1901 i.p.v. 3 mei 1901.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 november 2023

Hartelijk dank voor het doorgeven van deze correctie, Ton. We gaan de juiste datum verwerken in het bovenstaande verhaal.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 7 november 2023

Dag oud-collega! Bedankt voor de correctie. Waarschijnlijk zijn 05-03 en 03-05 verwisseld. Maar nu klopt het weer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.