Henri Dielemans

1904 - 1944

Op 5 maart 1904 wordt Henri geboren in Oudenbosch als tweede kind van Petrus Dielemans en Cornelia van Wesel. Hij groeit op met drie zessen en trouwt later met Marie van Oefelen, met wie hij twee kinderen heeft. Tegen de tijd dat de oorlog uitbreekt, woont Henri in Antwerpen, waar hij verzekeringsinspecteur is.

Als tegenstander van het naziregime heeft Henri zich aangesloten bij de Weerstand, de Belgische verzetsbeweging en wordt daarvoor op 15 juli 1944 in zijn woonplaats gearresteerd. Via de gevangenis in Antwerpen, kamp Vught en de gevangenis in Utrecht hij op 5 augustus 1944 binnengebracht in kamp Amersfoort. Vijf dagen later komt hij aan in concentratiekamp Buchenwald waar hij bijna een maand blijft en onder erbarmelijke omstandigheden en zware mishandelingen aan het werk wordt gezet. Op 6 september wordt Henri overgeplaatst naar buitenkamp Dora bij Nordhausen, vanaf 1 oktober het zelfstandige concentratiekamp Mittelbau-Dora. Daar wordt Henri als dwangarbeider aan het werk gezet in de wapenfabrieken die vanwege de toenemende geallieerde bombardementen naar onderaardse stelsels zijn uitgeweken.

Voor Henri en zijn medegevangenen betekent het lange dagen van zwaar werk onder de grond. Net als in de andere kampen schieten huisvesting en voeding ernstig tekort en lopen de gevangenen in hun verzwakte toestand risico zware ongelukken te maken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers die gewelddadig optreden als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme.

Ook voor Henri worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 11 december 1944 in het kamp op 40-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.