G.J. van Lier (bron: E. Laurant)

Gerardus van Lier

1914 - 1945

Gerardus wordt geboren op 10 september 1914 in Oss. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij als wachtmeester van de Marechaussee gestationeerd in Woensdrecht. In die hoendanigheid is hij in staat om joden en vluchtelingen naar de Belgische grens te brengen. Hiervoor wordt hij op 28 juli 1942 door de Duitsers gearresteerd. Vanaf september wordt hij een jaar lang vastgehouden in de gevangenis in Scheveningen, het beruchte ‘Oranjehotel’. Daarna volgt zijn deportatie naar de gevangenis in Rheinbach ten zuidwesten van Bonn, waar hij na zijn vrijlating als dwangarbeider aan het werk wordt gezet.

Gerardus is nog in Bonn als de stad van 7 tot 9 maart 1945 door de geallieerden na zware verwoestingen wordt ingenomen. Bij deze gevechtshandelingen wordt Gerardus op 8 maart dodelijk getroffen door een granaatscherf. Hij is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Mark Jansen zei op 9 april 2023

Ons gezin is adoptant van het oorlogsgraf van wachtmeester Van Lier. We hebben het graf vandaag wederom bezocht.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 11 april 2023

Dat is een mooi gebaar, Mark!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.