Gerhardus Hekman

1925 - 1944

Gerhardus wordt geboren op 2 september 1925 in het Overijsselse Heino, als zoon van landbouwer Antonij Hekman en zijn vrouw Theodora Oosterlaar die drie jaar na zijn geboorte overlijdt. Mogelijk verhuist Gerhardus in het kader van de werkverschaffing naar Liessel, om daar net als zijn vader als landbouwer en landarbeider aan het werk te gaan. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze activiteiten is niets bekend. Op 17 november 1944 wordt hij samen met Hans Roosjen uit Roermond op het terrein van het vliegveld te Venlo geëxecuteerd door de Sicherheitspolizei (Sipo). Gerhardus is 19 jaar geworden.

In juli 1946 worden de lichamen van Gerhardus en Hans op aanwijzingen van de inmiddels gearresteerde executeur, SS-Hauptscharführer Richard Heinrich Georg Nitsch, teruggevonden in een bomtrechter op het terrein. Gerhardus wordt daarna herbegraven in Heino, waar hij rust op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.