Jan wordt geboren op 24 mei 1912 in Nijmegen en woont in Oss, waar hij werkt als boekhouder. Tijdens de Duitse bezetting raakt hij betrokken in het verzet en wordt daarvoor uiteindelijk gearresteerd. Aanvankelijk wordt hij gevangengezet in kamp Vught, maar als op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) paniek uitbreekt vanwege de veronderstelde nadering van de geallieerden, wordt Jan met de rest van de gevangenen geëvacueerd naar Duitsland. Daar komt hij een dag later aan in Sachsenhausen. Ruim een maand later, op 16 oktober, volgt zijn transport naar Neuengamme.
Eind oktober 1944 wordt hij met een aantal andere gevangenen geselecteerd voor dwangarbeid bij de aanleg van de Friesenwall, een verdedigingslinie in Oost-Friesland rond de stad Aurich. Jan wordt er ondergebracht in het buitenkamp Aurich-Engerhafe. Ook in dit kamp zijn de leef- en werkomstandigheden onmenselijk slecht. De gevangenen maken lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze bloot staan aan mishandeling en verwaarlozing. Als gevolg van slechte hygiëne, ondervoeding en de onthouding van medicijnen worden de meeste dan al ernstig verzwakte gevangenen ziek.
Op 30 november 1944 bezwijkt Jan in het buitenkamp, als slachtoffer van uiteindelijk nutteloze dwangarbeid. Jan is 32 jaar geworden.
Reacties
Het lijkt er op dat er uit het boek van B. Wattenberg "Osse ingezetenen geraakt door de Tweede Wereldoorlog" (Oss 2014) wel de namen van gesneuvelden zijn overgenomen, maar niet de foto's en verhalen. Is dit boek wel bekend bij jullie? Ik kan het anders wel een keer meebrengen.
Groet
Agnes
Reactie toevoegen