Leendert van Helden

1902 - 1945

Leendert wordt geboren op 16 augustus 1910 in Zevenbergen als zoon van Hendrik van Helden en Johanna de Hertog. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Batoedjadjar bij Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen de oorlog aan Japan. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt ook Leendert opgeroepen voor de verdediging van Java. Hij bekleedt op dat moment de rang van opperwachtmeester.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL biedt nog felle weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave. Leendert wordt echter pas op 27 juni 1942 krijgsgevangen genomen.

Via de Javaanse kampen wordt hij in 1943 naar Japan getransporteerd, waar hij terechtkomt in een van de kampen van Fukuoka op het zuidelijke eiland Kyushu, om als dwangarbeider te worden ingezet in de fabrieken en kolenmijnen.

Leendert maakt zeer lange dagen, voor wat betreft de in mijnen ook diep onder de grond. Hij lijdt onder de slechte voeding, onverwarmde huisvesting in tochtige barakken en de stelselmatige mishandeling waar hij en de andere gevangenen aan zijn onderworpen. Onder deze omstandigheden wordt hij op 8 juli 1945 ernstig ziek afgevoerd naar Fukuoka 4B in Kitakyushu, waar zich het Moji-kamphospitaal bevindt. Niet lang daarna, op 25 juli, bezwijkt hij daar aan beriberi als gevolg van structureel ondermaatse voeding en uitputting. Leendert is 42 jaar geworden en wordt ter plaatse gecremeerd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in Yokohama.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.