Inschrijvingskaart Kamp Amersfoort (bron: Arolsen Archives)

Gerrit Pols

1914 - 1945

Gerrit wordt geboren op 1 juni 1914 in Raamsdonk als tweede van de vijf kinderen van Leendert Pols en Christina Swart. In 1926 verhuist het gezin naar Rotterdam, waar Gerrit 11 jaar later trouwt met de 24-jarige Elisabeth Kreuk.

Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, hoewel er over zijn precieze verzetswerk niets bekend is. Hij wordt gearresteerd op grond van "Feindbegüntigung". Via de gevangenis in Scheveningen komt hij op 1 februari 1945 in Kamp Amersfoort terecht, om de volgende dag alweer verder getransporteerd te worden naar concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 4 februari wordt ingeschreven. Waarschijnlijk maakt hij deel uit van de 11. SS-Eisenbahnbaubrigade, die op 13 februari 1945 uit KZ Neuengamme vertrekt. Dit is een concentratiekamp in een trein, die naar de plaats wordt gereden waar de dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden herstelwerkzaamheden aan beschadigde spoorlijnen moeten uitvoeren. De 11. SS-Eisenbahnbaubrigade wordt in Soest (Duitsland) ingezet bij het herstel van goederenstation. Vanwege de aanwezigheid van een van de grootste rangeerterreinen van het Duitse spoorwegnetwerk is Soest regelmatig doelwit van zware geallieerde bombardementen. Zo ook op 28 februari 1945. Bij deze luchtaanval vielen 33 doden en 31 gewonden.

28 februari 1945 wordt als overlijdensdatum van Gerrit Pols opgegeven. Hij is dan 30 jaar.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Dr R Kaas zei op 10 januari 2023

Gerrit Pols is niet rechtstreeks gedeporteerd naar Soest.
Op 1-2-1945 kwam hij aan in Amersfoort en op 2-2-1945 werd hij gedeporteerd naar Neuengamme. Op 15-2-1945 kwam hij terecht op een van de “rijdende concentratiekampen” de 11e SS-Eisenbahnbaubrigade die o.a.als opdracht hadden om gebombardeerde spoorlijnen te herstellen. Via Osnabrueck reed de trein naar Soest/Bad Saasendorf waar de trein een poos gestationeerd was. Hij is bij het bombardement van 28-2-1945 daar omgekomen.
Met vriendelijke groet,
Dr R Kaas

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 januari 2023

Beste R. Kaas, hartelijk dank voor uw reactie en voor de uitgebreide toelichting. Ik ga uw opmerkingen doorgeven aan mijn collega en hij komt er binnenkort bij u op terug.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 januari 2023

Beste R. Kaas, zoals u ziet is de tekst met betrekking tot Gerrit Pols inmiddels aangepast. Bedankt voor de uitvoerige informatie en de nagezonden documentatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.