Wubbo Poorta (bron: J.W. Poorta)

Wubbo Poorta

1918 - 1942

Wubbo wordt geboren op 23 januari 1918 in het Groningse Onstwedde als jongste telg van het gezin. Als gevolg van de economische depressie besluit de familie midden jaren dertig Groningen te verlaten en zich in Eindhoven te vestigen, waar de Philips-fabrieken werkgelegenheid en dus betere toekomstperspectieven bieden.

Op jeugdige leeftijd gaat hij in dienst bij het keurkorps Mariniers van de Koninklijke Marine en wordt op 24-jarige leeftijd tot marinier 1e klasse bevorderd.

Wubbo is in Nederlands-Indië als de Nederlandse regering in ballingschap Japan op 8 december 1941 de oorlog verklaart. Japan grijpt dit aan om de archipel, waar zij al langer hun zinnen op hadden gezet vanwege de immense voorraden grondstoffen en zijn geostrategische ligging, aan te vallen.

Wubbo dient aan boord van Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman dat wordt ingezet bij de verdediging van de Indische wateren. Op 13 februari 1942 vaart het schip in een geallieerd eskader van het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM) het konvooi van de Japanse invasietroepen tegemoet. In plaats van het konvooi te treffen, raken de geallieerde schepen op 27 februari 1942 in gevecht met een ander Japans eskader. De Slag in de Javazee brandt los. De De Ruyter wordt tijdens de zeeslag getorpedeerd en gaat met 345 bemanningsleden ten onder. Wubbo is een van de slachtoffers; hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.