G. Schellen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gijs Schellen

1898 - 1944

Gijs wordt geboren op 11 februari 1898 in Lennisheuvel als jongste van de acht kinderen van Gijsbertus Schellen en Petronella van der Pas. Hij werkt als nachtwaker en arbeider in een steenfabriek en in een textielfabriek. In oktober 1930 trouwt hij met Kee van der Schoot met wie hij zich in Oisterwijk vestigt.

Op 16 september 1944 brandt zijn huis af als gevolg van de beschieting die dag op een munitietrein. Hij wordt met zijn vrouw ondergebracht op het vakantieoord aan de Scheibaan van Van Heck, van waaruit hij als dagloner bij landbouwer Van Rijswijk aan de Oirschotsebaan aardappelen steekt.

Nog geen maand later, op 6 oktober, wordt Gijs op het land aangesproken door vier haveloze Duitsers van de Feldgendarmerie. Op hun vraag of hij hen wil helpen, zegt Gijs dat hij wel een zomerhuisje aan het Duinven kent waar ze terecht kunnen. In de namiddag komen de Duitsers terug met een overvalwagen; het blijken provocateurs te zijn de zich hebben voorgedaan als deserteurs om mensen te verleiden tot het begaan van anti-Duitse activiteiten of uitlatingen, om ze vervolgens te arresteren. Gijs, die niet bij het verzet is aangesloten, wordt gearresteerd en afgevoerd. Diezelfde dag worden ook de gebroeders Hein en Bernard Schut van Balsvoort verderop opgepakt. Bernard wordt bij een vluchtpoging doodgeschoten; Hein en Gijs worden in de nacht van 6 op 7 oktober naar het Duits hoofdkwartier Bosch en Ven gebracht, waar ze in de kelder worden opgesloten en onder zware martelingen verhoord. In de loop van de middag worden beide mannen langs de Gemullehoekenweg afgevoerd naar de bossen tot aan het Klein Aderven. Nadat ze met geweerkolven in het gezicht zijn geslagen, worden Hein en Gijs gedwongen hun eigen graf te graven. Ze worden onmiddellijk daarna ter plekke gefusilleerd. Gijs is 46 jaar geworden.

De executie is gezien door bosarbeider Tinus Rozen die zich in het struikgewas verscholen heeft gehouden. Nadat de Duitsers zijn vetrokken, spoedt hij zich naar zijn broer Willem die lid is van de Rode Kruiscolonne. Samen met zijn commandant dokter Desain en colonnelid Graardje Verhoeven graaft Willem de lichamen van Hein en Gijs op en vervoert hen heimelijk naar de Nederlands Hervormde begraafplaats in Oisterwijk, om ze na de bevrijding over te brengen naar de begraafplaats van de Joannesparochie. Gijs vindt zijn laatste rustplaats uiteindelijk op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.