G. Spandonk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gijsbert Spandonk

1915 - 1940

Gijsbert wordt geboren op 21 februari 1915 in Hooge en Lage Zwaluwe, als oudste van de drie kinderen van Rokus Spandonk en Neeltje van den Andel. Met zijn broer Mathijs en jongere zus Neeltje groeit hij op in een Nederlands Hervormd milieu.

Tegen de tijd dat hij als dienstplichtige is opgekomen, woont Gijsbert in Vught. Hij bekleedt de rang van wachtmeester, maar zodra besluit beroepsmilitair te worden, moet hij weer onderdaan als soldaat beginnen. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland lijkt toe te nemen, wordt Gijsbert als korporaal bij de Huzaren Motorrijders gelegerd in de buurt van Dordrecht, in het kader van de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland veilig te stellen en Nederland zo te dwingen tot een snelle capitulatie. Dordrecht een van de plaatsen waar vanaf de eerste dag felle strijd wordt geleverd.

In de nacht van 11 op 12 mei krijgt Gijsbert met enkele andere huzaren opdracht ter verkenning naar Wieldrecht gezonden. Bij de Dordtse Kil wordt de sectie in de slag om de spoorbrug onverwachts van de overzijde door Duitse parachutisten beschoten. Op de hoek van de Hugo de Grootlaan met de Weeskinderendijk sneuvelt Gijsbert samen met drie andere huzaren. Hij is 25 jaar geworden wordt aanvankelijk thuis in Lage Zwaluwe begraven. In 2014 wordt hij bijgezet op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.