G.W.M. Konings (bron: Brabants Historisch Informatie Centrum)

Goof Konings

1909 - 1940

Goof wordt geboren op 5 mei 1909 in Tilburg als zoon van Janus Konings en Johanna Vermeer. In 1936, Goof is dan 27 jaar, trouwt hij met Jes van Hees. Hun zoon Jos wordt het volgende jaar geboren.

Goof werkt in het loodgietersbedrijf van zijn vader en heeft het plan om voor zichzelf te beginnen. In de loop van 1939 neemt de oorlogsdreiging voor Nederland echter snel toe en Goof wordt daarom eind augustus als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen. Hij wordt ingedeeld bij de 2e Verlichtingsafdeling die de infanterie moet ondersteunen door het schootsveld voor de linie te verlichten.

Zo vaak als hij kan, gaat Goof op verlof om zijn zwangere vrouw thuis te bezoeken. Hun tweede kind wordt op 16 februari 1940 echter levenloos geboren.

Tekenend voor de algehele toestand van het Nederlandse leger, wordt Goofs afdeling slecht ingezet. De leiding betoont zich op dat kritieke moment volstrekt onbekwaam: de troepen worden slecht uitgerust, of hun materieel blijkt ernstig achterhaald. Miscommunicatie verergert de toestand aan de linies alleen maar.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en storten de verdedigingslinies binnen een paar dagen in. De Nederlandse strijdmacht probeert nog moedig verzet te bieden, maar is door alle problemen niet opgewassen tegen de superieure vuurkracht van de Duitsers en de inzet van de Luftwaffe. Ook de Duitsers begaan in de meidagen tactische blunders, maar de Nederlandse verdedigers weten deze niet in hun voordeel uit te buiten.

In de nacht van 9 op 10 mei is Goof met zijn afdeling naar de Grebbelinie gezonden. Omdat er geen deugdelijke carbid-zoeklichten beschikbaar zijn, wordt de hele afdeling als infanterie ingezet. In de losgebarsten gevechten wordt Goof met zijn kameraden in open veld door eigen artillerie beschoten, aangezien als ze worden voor vermomde Duitse soldaten.

Op 13 mei is Goof vermoedelijk tijdens de aftocht gewond geraakt door Nederlands artillerievuur en in Achterberg bij een stal achtergelaten, of daar ter plaatse dodelijk getroffen. Goof is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.

Het complete levensverhaal van Goof Konings, opgetekend door zijn oomzegger, is hier te vinden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Eenheid: Genie 2e Zoeklichtafdeling tegen luchtdoelen

Grebbenberg: graf. 4/53

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.