A.A.M. Born (bron: Oorlogsgravenstichting)

Guus Born

1920 - 1946

Guus Born wordt geboren op 28 augustus 1920 in Den Haag in het gezin van bedrijfsdirecteur J.B.J. Born. Het gezin verhuist eerst naar Bussum, van waaruit Guus de lagere school in Hilversum bezoekt en vervolgens naar Amersfoort. In 1941 begint Guus zijn studie economie in Tilburg, waar hij ook naartoe verhuist. Hij wordt er lid van het Tilburgs Studenten Corps St. Olof en meldt zich bij de Vriendenclub S.O.S.

Tijdens de oorlog besluit hij zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten in Groot-Brittannië. Hij volgt de route via het neutrale Zwitserland, waar hij zijn nieuwe vrienden Jan Buyser en Richard Barmé ontmoeten. (Jan zou de oorlog overleven; Richard wordt in de winter van 1945 als verzetsstrijder gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.) In oktober 1943 vervolgen ze hun route door Frankrijk, over de Pyreneeën en door Spanje naar Gibraltar. Van daar komen ze in de lente van 1944 in Groot-Brittannië aan.

Guus wordt getransporteerd naar het Amerikaanse opleidingskamp Camp Lejeune in North Carolina, waar hij wordt opgeleid tot marinier voor de strijd in Nederlands-Indië. Met zijn bataljon van de mariniersbrigade wordt Guus uitgezonden naar Java. Op 12 februari 1946 moet hij met een deel van zijn peloton een zuiveringsactie ondernemen in Krandji, een kampong bij Batavia. Samen met zijn ordonnans loopt hij voor zijn medesoldaten uit als zij onder vuur worden genomen. Guus komt om het leven als zijn munitietas wordt geraakt door een kogel en ontploft. Hij is 25 jaar geworden. Vanwege zijn verzetsactiviteiten heeft Guus twee jaar voor zijn dood al het Kruis van Verdienste ontvangen. Kort na zijn dood is hij bij Koninklijk Besluit met terugwerkende kracht bevorderd tot 1e luitenant der mariniers.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.