I.J. van den Bosch (bron: Oorlogsgravenstichting)

Iman van den Bosch

1891 - 1944

Iman Jacob wordt geboren op 31 mei 1891 in Groningen als zoon van viceadmiraal Isaac van den Bosch. Hij woont in Eindhoven, waar hij werkt als directeur bij de buitenlandse expeditie-dienst van Philips. Eerder heeft hij in de marine gediend. Eind 1940 richt hij in Eindhoven de verzetsgroep Tromp op, met het bijbehorende Tromp Fonds. Dit fonds biedt financiële steun aan de gezinnen van Nederlandse zeevarenden die na het begin van de oorlog in dienst van de geallieerden waren gekomen. Op last van de Duitse bezetter worden deze transacties in april 1941 stopgezet.

Hierna ontstaan verschillende initiatieven van verzetslieden en –groepen om alsnog financiële steun te bieden aan zeemansgezinnen. Samen met bankier en oud-koopvaardijofficier Walraven van Hall richt Iman Jacob begin 1942 het Nationaal Steun Fonds (NSF) op, waarin al deze verschillende initiatieven worden verenigd. De doelgroep wordt dan ook verbreed; ook ondergedoken joden en gezinnen van ondergedoken beroepsofficieren komen in aanmerking voor financiële steun. Later ontvangen ook de gezinnen van onderduikers van de Arbeitseinsatz steun van het NSF. Na 17 september 1944 vormt de spoorwegstaking van dertigduizend personeelsleden een extra belasting voor het NSF. De voortzetting van de staking is een grote verdienste geweest van het fonds.

Van de tweeduizend medewerkers van het NSF worden er 84 door de Duitsers gefusilleerd. Onder hen bevindt zich medeoprichter Iman Jacob, die in 28 oktober 1944 in Kamp Westerbork wordt gefusilleerd. Hij is 53 jaar geworden. Voor zijn verdiensten is hem postuum het Verzetskruis en de Amerikaanse Medal of Freedom toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.