J.P. Boots (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Pieter Boots

1912 - 1940

Jan Pieter wordt geboren op 4 september 1912 in Tilburg en woont in Den Haag. Hij is reserve 2e luitenant en meldt zich tijdens de mobilisatie bij de Vrijwillige Landstormkorps. In de meidagen van 1940 dient hij bij de verdediging van Dordrecht.

Op 12 mei in de avond en 13 mei in de ochtend wordt een geïmproviseerde verdediging opgezet achter de stadsgracht tussen de oude en nieuwe stad. Alle bruggen worden gebarricadeerd en verdedigd door stukken pantserafweergeschut, mitrailleurs en 7-veld-mortiers. Jan Pieter is sectiecommandant van het pantserafweer bij de Vriezebrug, met vrij schot over het Vrieseplein.

In de middag van 13 mei rijden twee Duitse tanks naast elkaar het plein op. De eerste tank wordt uitgeschakeld, maar de tweede neemt het pantserafweer van Jan Pieter onder vuur. Hij wordt op slag gedood door een naast zijn neus binnengedrongen granaatscherf. Hij is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.