W.H. Boot (bron: E.G.H. Härtel, Vijf dolle dagen… in mei 1940)

Willem Boot

1911 - 1940

Willem wordt geboren op 20 augustus 1911 in Zevenbergen als zesde van de twaalf kinderen van Sebastiaan Boot en Pieternella Bouwens. Na zijn schooltijd gaat hij als stratenmaker aan de slag. Op 23 juni 1939 trouwt hij in Zevenbergen met Bets van Geel.

Als de oorlogsdreiging eind 1939 sterk toeneemt, wordt Willem als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht. Hij  wordt ingedeeld bij het 1-I-3 Regiment Infanterie. Begin mei 1940 wordt dit bataljon gelegerd aan de Peel-Raamstelling, in Vak Schaijk.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Peel-Raamstelling wordt diezelfde dag nog doorbroken, waarna de Nederlandse verdedigers bevel krijgen af te marcheren naar het westen en te hergroeperen. In de daaropvolgende dagen trekken de verdedigers zich steeds verder terug.

Willem komt met zijn eenheid uiteindelijk terecht in Bergen op Zoom, waar hij wordt ingedeeld bij een pluriform verband van ex-Peeldivisiemilitairen, onder bevel luitenantkolonel Van der Schrieck. Op Franse instructie nemen de militairen een beveiligende positie in langs de Antwerpse Straatweg, de weg tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide. Daar proberen ze op 14 mei de geopende Duitse aanvallen op de stellingen af te slaan. Het mag uiteindelijk niet baten; tegen de avond eindigen de gevechten en is Bergen op Zoom in Duitse handen gevallen.

Tijdens deze laatste gevechten wordt Willem samen met korporaal Johannes Jongenelen van hetzelfde bataljon door een Duitse militair neergeschoten. Johannes wordt op slag gedood, maar Willem raakt zwaar gewond. Hij heeft ernstige verwondingen aan de linkerzijde van zijn kaak en aan het rechterbeen. Nog bij kennis wordt Willem afgevoerd naar het Algemeen Burger Gasthuis aan de Van Dedemstraat, waar hij nog wordt behandeld en gespalkt.

De geboden hulp mag echter niet meer baten. Nadat hij nog verzoekt zijn familie de groeten over te brengen, wordt hij voorzien van de Laatste Sacramenten. Hij bezwijkt kort daarna aan zijn verwondingen. Willem is 28 jaar geworden. Slechts tien dagen eerder was hij vader geworden van een zoon. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.