H.J. Patist (bron: Oorlogsgravenstichting)

Harrie Patist

1917 - 1944

Harrie wordt geboren op 17 oktober 1917 in Bergen op Zoom als zoon van opperwachtmeester der marechaussee Casparus Patist en Adriana Vijgenboom. Hij groeit op in de woonplaats van zijn ouders, Alphen en Riel, waar hij in de meidagen van 1940 is aangesloten bij de plaatselijke Luchtwachtpost.

Ten tijde van de Duitse bezetting woont Harrie in het Zuid-Hollandse Schoonhoven en werkt als controleur bij de Crisis Controle Dienst. Ook zou hij actief worden voor de ondergrondse, maar over zijn precieze activiteiten in die periode is niets bekend. Het werk bij de CCD biedt echter relatief veel bewegingsvrijheid en geeft hem de gelegenheid om bonkaarten te regelen voor onderduikers en verzetsstrijders.

Als in de loop van september en oktober 1944 het zuiden van Nederland wordt bevrijd, neemt Harrie deel aan het gewapende verzet. Hij komt om het leven op 31 oktober in Breda, als hij tijdens het opsporen van Duitse spionnen met zijn auto op een mijn rijdt en in de explosie op slag wordt gedood. Harrie is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

Vrijwillig Soldaat en verzetsstrijder
H. J. PATIST, van de Luchtwachtpost Alphen, kwam op 31 October 1944 om het leven, toen hij bij het opsporen van Duitse spionnen met een auto op een mijn reed.
Bron: Gedenkboek voor de vrijwillige landstormkorpsen Luchtwacht en Luchtafweerdienst 1949 C.A. De Bruin en A.C. Verschoor
Geplaatst door Korps Nationale Reserve Nationale Landstorm Commissie op 21 juni 2015

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

Bedankt voor de informatie, Diete. Ik neem het mee.

Marion Patist zei op 17 oktober 2019

Harrie Patist is de broer van mijn vader, Jan Patist. Samen met broer Sjaak zaten ze in en op de jeep. Harrie is idd omgekomen bij deze actie einde oorlog. Hun vader, Caspar Patist, zat in Engeland bij koningin Wilhelmina, pas na terugkomst hoorde hij van het overlijden van Harrie.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 oktober 2019

Bedankt voor uw reactie, Marion. Wat een vreselijke schok is dat geweest voor zijn vader en broers.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.